Hegyesi Beáta
Megosztás
2017.3.24. |

A Párbeszéd szerint a kormány továbbra is csak kommunikációs szinten kezeli a devizahitelesek problémáit. Érdemben nem tárgyalt az adósokat képviselő civil szervezetekkel és a számára fontos bankoknak ad kedvezményeket. A párt várja az igazságügy miniszter és a jegybankelnök válaszát.

Egy hónappal ezelőtt a Párbeszéd már követelte Trócsányi László igazságügy minisztertől a tájékoztatást a devizahiteles ügyek állásáról Az akkori adatok alapján a megkezdett 60 ezer perből 17 ezer még folyamatban volt. Ha a jelenlegi gyakorlat marad, akkor a perekből mindössze néhányat nyilvánítanak semmissé.

Több devizahiteleseket tömörítő szervezet is a Párbeszédhez fordult segítségért, mert civilként nem kezelték őket partnerként, kérdéseikre mellébeszéltek, ködösítettek a minisztériumok. A Hiteles Mozgalom már többször felhívta a kormány figyelmét arra, hogy baj lesz a rengeteg deviza alapú kölcsönből, eredménytelenül. Sem a fogyasztóvédelem, sem a minisztériumok, sem a Kúria nem volt hajlandó megfontolni a kéréseiket.

A Párbeszéd szerint a kormány évek óta csak kommunikációs szinten kezeli az adósok problémáját, valójában a bankoknak és az MNB-nek az érdekeit részesíti előnyben. A párt a Hiteles Mozgalom megkeresése alapján a héten két írásbeli kérdést adott be az Országgyűlésnek, Trócsányi László miniszterhez és Matolcsy György jegybankelnökhöz egy 2004-es, a svájci jegybanktól, az akkor még Járai Zsigmond vezette intézményhez érkezett figyelmeztető levél miatt.
 

Budapest, 2017. március 24.
Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja
Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!