Megosztás
2016.3.5. |

Szijjártó Péter külügyminiszter a Párbeszéd Magyarországért (PM) kérdésére letagadta, hogy beálltak volna az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP) támogatók sorába. Ezzel két nagykövetet hazudtolt meg, ezért a PM újabb kérdésekkel próbál véget vetni a Fidesz kettős játékának.

 

Szijjártó Péter tagadni próbálja az USA budapesti és Magyarország washingtoni nagykövetének állításait: ők pár hete egy konferencián egybehangzóan kijelentették, hogy a magyar kormány immár támogatja a TTIP-t. Szijjártó viszont a PM írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy Magyarország csak egy olyan egyezményt hajlandó támogatni, amely „megfelelően tükrözi a magyar offenzív érdekeket”, de jelenleg „nem tartanak ott a tárgyalások, hogy érdemben állást kelljen foglalnunk a még nem létező megáIlapodásról”.

Az ellentmondásos nyilatkozatok miatt új kérdéssel fordultunk a miniszterhez: melyek azok az „offenzív érdekek”, amelyek érvényesítéséhez mindenképpen ragaszkodnak. Továbbá fejtse ki álláspontját a befektetői bírósági rendszerről, amellyel a nagyvállalatok kicsúszhatnak a számukra nem tetsző állami szabályozások és adópolitika alól!

A PM szerint a TTIP ellentétes az emberek és Magyarország érdekeivel, ezért követeljük, hogy a kormány tegye egyértelművé tárgyalási álláspontját. A magyar polgároknak joguk van tudni, hogy a szabadságharcot hirdető Fidesz valóban eladta-e magát a nagyvállalati lobbinak.

 

Budapest, 2016. március 5.

Tordai Bence

a PM szóvivője

 

Új. Bal. Zöld.