Hegyesi Beáta
Megosztás
2017.11.3. |

A Párbeszéd az utóbbi hetekben napvilágot látott közszereplőket és magánembereket érintő munkahelyi zaklatási botrányok kapcsán sürgős lépéseket javasol. Ezek a botrányok nemcsak a színházakat, vagy vállalkozásként működő kerítők által üzemeltetett társkereső oldalaknak álcázott honlapokat érinti, hanem mindenkit, akik munkahelyükön különböző okokból kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Bár kevés adat áll rendelkezésre, kimondható, hogy a teljesen átlagos munkahelyeken ugyanúgy hétköznapinak számít a – többségében női alkalmazottakat érintő – kéretlen szexuális közeledés vagy az otromba szexizmus.

Az Eurobarometer idei felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 48 százaléka szerint bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható. Az Európai Unióban, ahol minden harmadik nő átélte már a szexuális erőszak valamilyen formáját, ugyanez az arány csak 25 százalék. A családon belüli erőszakot ugyanakkor uniószerte a válaszadók 96 százaléka elítélte.

A Párbeszéd azonnali lépéseket sürget a munkahelyi zaklatások  megszüntetése érdekében. Az első és alapvető feltétel az Isztambuli Egyezmény hazai ratifikálása és a hazai szabályozásba való átültetése. A közoktatásban felvilágosításra, a civil szervezetek kampányainak támogatásával társadalmi érzékenyítésre, továbbá a reklámszabályozások módosítására van szükség. A munka törvénykönyvét érintő módosítások is kívánatosak: szigorítani kell a munkáltatói kötelességeket, mégpedig úgy, hogy elő kell írni a munkáltató számára, hogy az adott munkahelyen független, jól képzett, a jogi aspektusokkal tisztában lévő mediátort foglalkoztasson, akihez zaklatásos cselekmények során fordulhat a panaszos, és akin keresztül módja adódik, hogy akár a rendőrséghez vagy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduljon. Végül az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogköreinek kiszélesítését kezdeményezzük: indítson felvilágosító kampányt és a kiszabható bírságot drasztikusan emelje meg. A prevenció érdekében pedig legalább félévente lehetőséget kell teremteni egy munkahelyi oktató tréning biztosítására. 

Budapest, 2017. november 3.
Hegyesi Beáta
a Párbeszéd szakpolitikusa
elnökségi tag

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!