Megosztás
2015.4.29. |

A PM felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy adjon magyarázatot arra, miért a Jobbik – az Európai Unióban vállalhatatlan – programpontjait valósítja meg egymás után; miért a Jobbiktól lopott témákat veti fel újra és újra.

 

A Fidesz és a Jobbik közötti mostani egyetértés a halálbüntetés kapcsán ismét igazolja, hogy a két párt demagóg szellemisége egy tőről fakad. Az egyezés napnál világosabb bizonyíték a Fidesz-Jobbik katasztrófakoalíció alakulására, amellyel Orbán Viktor célja a parlamenti kétharmados parlamenti többség bebiztosítása és hatalmának hosszú távú bebetonozása.  

 

Nem ez az első eset, hogy a két párt fontos kérdésekben gyakorlatilag ugyanazt a követ fújja. Hiszen mi is a közös a paksi atomerőmű bővítésében, a nyílt  EU-ellenességben, a putyini Oroszországhoz dörgölőzésben, a vasárnapi zárva tartásban, a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások lenyúlásában, a bevándorlókkal való riogatásban, valamint az EU-jogszabályokkal ellentétes halálbüntetés előráncigálásában? Ezek azok az intézkedések, amelyeket az Orbán-kormány – Habony-művek melletti – másik szellemi hátországa, a Jobbik talált ki eredetileg. Egytől-egyik mindegyik benne volt a szélsőjobboldali párt hivatalos választási programjaiban. A Jobbik bevándorlási aláírásgyűjtése is hónapokkal megelőzte a miniszterelnök által nemrég bedobott, „nemzeti konzultációnak” titulált politikai blöfföt. 

 

Népszerűségvesztésétől megriadva az Orbán-kabinet ismét előveszi a jól bevált régi receptet. Kell egy ellenségkép, amellyel riogathatnak, elterelve a figyelmet a tényekről és a valódi problémákról: az orbáni bróker-kormány iránti bizalmat végleg megrendítő Quaestor-botrányról, a milliókat érintő súlyos szegénységről, az összeomlás szélén lévő egészségügyről, a lefejezett felsőoktatásról stb. A tények nem támasztják alá, hogy Európában a bevándorlók miatt növekszik a terrorizmus. A „megélhetési bevándorlók” száma sem nőtt a húszszorosára, és a magyar emberek munkahelyeit sem ők, hanem az Orbán-kormány veszélyezteti felelőtlen politikájával. 

 

 

Van ebben az országban még bárki, aki meg tudja különböztetni egymástól a két szélsőséges jobboldali pártot? Az alakuló Fidesz–Jobbik katasztrófakoalíció egyetlen valódi alternatívája egy befogadó, a szegényeket támogató, hiteles, új baloldali szellemiség lehet. Ennek kiindulópontja a PM Alapjövedelem-koncepciója, amely egyszerre nyújt biztonságot és teremti meg a talpra állás lehetőségét.