Megosztás
2015.7.14. |

Az Európai Parlament Költségvetés-ellenőrzési Bizottsága az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) 2014 évről készített jelentése kapcsán meghallgatta Giovanni Kesslert. A főigazgató beszámolójában kiemelte, hogy az OLAF szabálytalanságok miatt 901 millió euró rekordösszegű EU forrás visszavételét javasolta.

 

Jávor Benedek az EU saját forrásainak védelméről szóló jelentés jelentéstevője kritizálta az OLAF-ot elsősorban átláthatatlan működése miatt, valamint amiatt, hogy az OLAF nem követi rendszerszerűen nyomon az általa elfogadott ajánlások végrehajtását. Elmondta továbbá, hogy "a jelentés túlságosan rózsaszín képet fest az OLAF működésével, és az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatosan". Jávor szerint például sajnálatos, hogy sem a jelentés sem az OLAF egyáltalán nem foglalkozik a határokon átnyúló áfacsalások kérdéskörével, noha az az EU bevételeit komolyan érinti, továbbá nem vizsgálja a különböző EU és tagállami intézmények együttműködési hajlandóságát sem.

 

Jávor Benedek példaként felhozta, hogy az uniós források felhasználását illetően az OLAF 2014-ben Magyarországgal kapcsolatosan a második legtöbb vizsgálatot zárta le az Unióban, ugyanakkor érdekes módon a magyar hatóságoktól semmilyen korrupciós gyanúval kapcsolatos jelzés nem érkezett. A képviselő szerint miközben az OLAF a legtöbb tagország intézményeivel együttműködési megállapodásokat kötött, közben Magyarországon sem az ügyészséggel, sem más nyomozó hatósággal nem tudott megállapodni meg hasonló együttműködésben.

 

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője