Jávor_benve_portré
Megosztás
2014.5.29. |

Az Európai Zöldpárt keddi, informális ülésén a megjelentek megegyeztek abban, hogy nem támogatják Jean-Claude Juncker kinevezését az Európai Bizottság élére – számolt be Jávor Benedek, az Együtt-PM megválasztott EP-képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Elmondta, egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a legtöbb mandátumot szerzett néppárti frakció csúcsjelöltjeként a luxemburgi politikus joga elsőként tárgyalásokat kezdeni a többség kialakításáról. Jávor Benedek tájékoztatása szerint a zöldek megbeszélésén felmerült az európai energiaunió kérdése is. Abban egyetértettek, hogy az energiaunióra szükség van, de úgy gondolják, hogy nem azokat az elképzeléseket kell megvalósítani, amelyek csak a fosszilis energiaforrások beszerzését akarják biztosítani.

 

Az Európai Zöldpárt véleménye szerint egy olyan "energiaforradalom" kell, amelyik egységes energiapiacot hoz létre, lehetővé teszi az egységes fellépést, de az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra koncentrál. Arra - a zöldpárti ülésen már nem tárgyalt - témára is kitért, hogy szerdán benyújtották a magyar parlamentnek a paksi bővítésről szóló hitelszerződést. Az Együtt-PM társelnöke felhívta a figyelmet, hogy ennek alapján a kölcsön visszafizetésének elején alacsony lesz a ráta, ami viszont a futamidő végére "felpörög", és ebben az esetben szerinte a kamatteher jelentősen meg fogja haladni korábban kalkulált 2200 milliárd forintot.

 

Budapest, 2014. május 29. - MTI -