Megosztás
2020.5.12. |

Az Orbán-kormány évek óta csak hitegeti az egészségügyi szakembereket: sem a bérkiegészítés, sem túlóráik anyagi ellentételezése nincs terítéken, még azt a bruttó 500 000 forintos egyszeri juttatást sem kapták meg a frontvonalban – sokszor védőfelszerelés nélkül – dolgozó szuperhősök, amelyet a koronavírus-járvány nyomán ígért meg nekik a kabinet. A Párbeszéd költségvetési módosító javaslatot nyújtott be, amelyben az egészségügyi dolgozók azonnali, 100 százalékos béremelését követeli a kormánytól.

 

Orbán Viktor és kormánya megalázza azokat az ápolókat és egészségügyi dolgozókat, akik a világjárvány idején a legnagyobb kockázatokat vállalva, több helyütt elégtelen feltételek között, végkimerülésig harcolnak a frontvonalban. Pedig az Orbán-kormány korlátlan felhatalmazást szerzett a pandémiára hivatkozva, ám azonnali rendeletalkotásaival a legkevésbé sem azokat célozza, akik a legnagyobb megbecsülést érdemelnék.

 

A magyar ápolók bérezése messze elmarad európai szaktársaikétól. Szlovákiában is a kétszeresét, Csehországban a háromszorosát keresi egy ápoló, miközben a magyar egészségügyi dolgozók – a szakemberhiány miatt – idehaza 10-12 órákat robotolnak. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy idehaza alig van kórház, amely – mind a személyi, mind a tárgyi feltételeket illetően – megfelelne a jogszabályban előírtaknak. Szintén növeli az ápolók kiszolgáltatottságát, hogy – a veszélyhelyzetre hivatkozva – bármikor átirányíthatják őket az önkormányzati intézményekből a koronavírus kezelésére kialakított kiemelt kórházakba, ahol többségében ugyancsak anyagi és erkölcsi megbecsülés nélkül látják el megnövekedett feladataikat.

 

A kialakult helyzet immár tarthatatlan. Ezért a Párbeszéd költségvetési módosító javaslatot nyújtott be, hogy az Orbán-kormány részesítse azonnali, 100 százalékos béremelésben az egészségügyi dolgozókat.

 

 

Budapest, 2020. május 12.

Szabó Tímea

a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnök