lakás_szegénység
Megosztás
2016.5.15. |

Ma van a Családok nemzetközi napja, amelynek idei témája a lakáskörülmények és a fenntartható jövő. Magyarországon jelenleg családok tízezrei élnek olyan lakásokban, amelyekben nincs WC és fürdőszoba, félmillióan élnek olyan otthonban, amelyik ázik és penészes. A PM szerint a megoldást az Alapjövedelem bevezetése jelentené.  

 

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a Családok nemzetközi napjává. Azóta minden évben a szegénységben élőkre igyekszik felhívni a figyelmet. Sajnos Magyarországon is nagyon sok a tennivaló, hiszen éppen a sokgyermekes családok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben: ma minden második nagycsaládos szegénynek számít.  

Idén a lakhatással összefüggő problémák a világnap fő témái. Európában hazánk az egyik legrosszabb helyzetben van ezen a téren. Százezrek élnek olyan lakásokban, amelyekben nincsen fürdőszoba, 180.000 gyerek olyan házban él, amelyben nincs WC, 800.000 háztartás pedig energiaszegénynek minősül. 

A Párbeszéd Magyarországért szerint ezeknek a családoknak az Alapjövedelem bevezetése jelentheti a megoldást. Ezzel fel lehet számolni körükben a szegénységet, és biztos alapot lehetne teremteni a lakáskörülményeik javításához.

 

Budapest, 2016. május 15.

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!

 

(fotó: Index.hu)