Budapest VI. kerületének zöld ügyekért és részvételiségért felelős alpolgármestere, elnökségi tag

Végzettsége szerint könyvelő, statisztikus és vállalati tervező, a BDF művelődésszervezés szakán, térségfejlesztő és mozgóképvideó szakirányon diplomázott, ezután pedig abszolutóriumot szerzett az ELTE szociológia és kulturális antropológia szakán.

2019 óta Terézváros alpolgármestere, az eltelt mintegy két és fél év alatt a kormányzati elvonások és a járványhelyzet ellenére sikeresen és rendíthetetlenül zöldíti a főváros VI. kerületét. Jelenleg a Párbeszéd elnökségi tagja.

Víziója egy élhetőbb, fenntartható kerület, amely zöld és szolidáris.

Eredményeiből néhány. Terézvárosnak végre ismét saját főkertésze van, aki tapasztalatával és zöld elkötelezettségével Szilvia hivatali munkája kertészeti szakmai alapjait biztosítja, segítségével Budapest egyik legszigorúbb favédelmi rendeletét alkották meg, elsőként csatlakoztak a „Bp Fatár” adatbázishoz. Munkájuk során szorosan együttműködnek a Főkerttel és Budapest főtájépítészével. Sok százmillió forintot költenek faültetésre, mégpedig radikális megoldásokkal: ténylegesen feltörik a betont, átterveztetik a közműveket, egészséges közeget teremtenek a fáknak a tartós növekedéshez.

Több tucat zöld szemléletformáló és helyi közösségeket erősítő programot indítottak kerületi finanszírozással, amelynek része a környezet- és klímatudatosságra való nevelés, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a közösségi kert művelése.

Támogatást adnak társasházak zöldítésére, kerékpártámaszok kihelyezésére, vagy éppen fiataloknak kerékpárvásárlásra, amihez elméleti és gyakorlati oktatást is biztosítanak.

Erőfeszítéseik nem maradnak észrevétlenek: tavaly az Európai Közszolgálati Díj (EPSA 2021) pályázat különdíjasai lettek a „zöld közigazgatás” kategóriában Terézváros zöldprojektjeivel, a Forbes Magazin zsűrije pedig 2022-ben beválasztotta Terézváros zöldítési törekvéseit a legjobb húsz fenntarthatósági projekt közé.