A Párbeszéd Magyarországért társelnöke - Budapest főpolgármestere

Fehérgyarmaton születtem. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat. Onnan kerültem Debrecenbe, ott érettségiztem, majd Pestre mentem egyetemre. A szüleim tipikus első generációs értelmiségiek, mindketten viszonylag alulról törtek fel. A kertészeti egyetemre jártak, kertészmérnökként végeztek. Az, hogy zöld politikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem. Nekünk a kert a vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel – amit ma már úgy hívnak, hogy biogazdálkodás –, vagy a komposztálás és az esővíz összegyűjtése mind teljesen természetes volt; olyan, mint más gyereknek az, hogy felmászik egy fára. Édesapám korán meghalt, hat éves koromban. Anyukám nevelt fel bennünket három testvéremmel.

2000-ben szereztem szociológus diplomát az ELTE Társadalomtudományi Karán. Világéletemben érdekelt a történelem és a politika. Valójában politológusként dol – goztam, kutattam és tanítottam. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet- nél voltam kutatásvezető, majd 2007-től kutatási igazgató. Emellett 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója lettem, 10 éven át választási rendszerekről tanítottam.

2009-ben kerestek meg az LMP-től. Korábban semmilyen pártnak sem vol- tam a tagja, sőt a szakmában feltétel volt, hogy nem is lehetek. Nagy határátlépés volt ez számomra, 2010-ben mégis a párt kampányfőnöke lettem, s egy si keres kampány után a Magyar Köztársaság parlamentjében találtam magam. Sőt a párt frakciója 2010 májusában frakcióvezető-helyettessé választott.

Néhány izgalmas és inspiráló év után, mivel a legfontosabb célnak az Orbán-rezsim leváltását tartottuk, 2013. január 26-án társaimmal együtt kiléptünk az LMP-ből, és létrehoztuk a Párbeszéd Magyarországért nevű zöld-baloldali pártot. A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választottak. Zuglóban sok olyan úttörő kezdeményezést sikerült elindítanunk (pl. a minimáljövedelmet, a lakhatási támogatást vagy az ország legszigorúbb átláthatósági rendeleteit), amivel próbáljuk kicsiben megmutatni, milyen is lehetne egy Orbán utáni Magyarország.

2019 október 13-án az ellenzéki összefogás jelöltjeként a szavazópolgárok Budapest főpolgármesterének választottak.

Nős vagyok, feleségem pedagógus. Két gyermeket nevelek. Szeretném, ha ők már egy igazságosabb, élhető és összetartó országban válnának felnőtté.

 

http://karacsonygergely.hu/csatlakozz/