Megosztás
2015.1.21. |
A gyöngyfai polgármester lemondása után világossá vált: a kormány közmunkára alapozott foglalkoztatáspolitikája teljes kudarc. A közmunkaalapú társadalmat le kell cserélnünk az emberséges, esélyteremtő társadalomra!
 
 
Gyöngyfán más feladat híján harminchatan pucoltak fél éven át egy 300 méter hosszú árkot. A falu polgármestere szerint az ilyen közmunkaprogramnak nincs értelme, országosan is „több száz milliárd forint megy a semmibe”, ezért lemondott.
A PM szerint több okkal mondhatna le például a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A kormány a  „munkaalapú társadalom” ideológiájától elvakulva , a józan ész ellenében faragott a közmunkából gigantikus foglalkoztatáspolitikai eszközt.
 
Az Állami Számvevőszék már 2008-ban úgy látta, hogy hazánkban túlzottan sokat költ az állam közfoglalkoztatásra, forrásokat vonva el a hatékonyabb foglalkoztatáspolitikai eszközöktől. 2008-ban vélték így, amikor még „csak” 47 milliárd forintot költött az akkori kormány közmunkára.
Idén 270 milliárd forint költ közmunkára az Orbán-kabinet. Ötször többet, mint a munkanélküliek segélyezésére, és kilencszer annyit, mint a képzésükre.  Mit jelent a közmunkarendszer az érintetteknek? Nettó 50 ezer forintot pár hónapig, majd megint pár hónapig havi 22800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást, s újra jön a közmunka. A nyomor körfogása.  
Milyen jövőt ígér ez nekik és mindannyiunknak?  Radikálisan más politika kell!
 
Budapest, 2015. január 21.
Tordai Bence, a PM szakpolitikusa