Megosztás
2018.3.25. |

Vállalom, hogy a tisztességtelenül és törvénytelenül megszerzett, Orbán Viktor strómanjainál és hűbéreseinél felhalmozott óriásvagyonokat és cégbirodalmakat a felállítandó Korrupcióellenes Ügyészség révén visszavesszük és a társadalom szolgálatába állítjuk. Felülvizsgáljuk az állami földbérlet-pályázatokat. A spekulánsoktól visszavesszük, és a helyi gazdáknak adjuk a földet. Ugyanakkor megvédjük a tisztességes vállalkozókat a jogtalan támadásoktól, hatalmi visszaélésektől.

 

1.1. Felállítjuk a Korrupcióellenes Ügyészséget

 

Az új, erős függetlenségi garanciákkal védett ügyészi szervezet a korrupciós és a hivatalos személyek által elkövetett bűncselekmények vizsgálatával foglalkozik majd.

A Korrupcióellenes Ügyészség az elmúlt nyolc év közbeszerzéseinek és támogatási szerződéseinek szisztematikus átvilágítása során azokban az esetekben, ahol a szerződéses összeg legalább 25%-kal meghaladja a – több független értékbecslő által – becsült tényleges értéket, büntetőeljárást fog indítani. Felülvizsgáljuk az állami földbérlet-pályázatokat és földeladásokat.

A gazdasági csalást és más, kapcsolódó tényállásokat újra kell szabályozni a büntető törvénykönyvben; a szabadságvesztést mint szankciót ki kell egészíteni a vagyonelkobzással és a csalásban részt vevő gazdasági társaságokra kivetett bírságokkal és büntetésekkel.

 

1.2. Csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, és elfogadjuk a lex Tiborczot

 

A Fidesz-kormány megtagadta, hogy a létrejövő Európai Ügyészség (EPPO) hatásköre Magyarországra is kiterjedjen, és itt is vizsgálhassa az uniós pénzekkel való visszaéléseket.

Az új magyar kormány csatlakozni fog az EU ügyészségéhez, és törvény erejével biztosítjuk, hogy ha egy cégről kiderül, hogy visszaélt az EU-támogatásokkal és Magyarországnak emiatt pénzt kell visszafizetnie az Unió költségvetésébe, akkor a cég valós tulajdonosa köteles a visszautalt összeg 100 százalékát kitevő illetéket fizetni a magyar költségvetésnek.

 

1.3. Újraindítjuk a vagyonosodási vizsgálatokat, szigorítjuk a vagyonnyilatkozatok rendszerét

 

Újraindítjuk a Fidesz által gyakorlatilag eltörölt vagyonosodási vizsgálatokat (az szja-bevallások utólagos vizsgálatát). Ellenőrzés alá vonjuk az elmúlt 8 év minden fontosabb döntéshozóját, és a továbbiakban automatikus évenkénti vizsgálatot végez majd a NAV minden, közpénzekről döntő személy esetében.

 

A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvényt alkotunk - a civil szervezetek 12 pontos ajánlásának figyelembe vételével – a közhatalmat gyakorlók, valamint a közbeszerzések nyerteseinek vagyonosodásának átláthatóságáról.

 

1.4. Megerősítjük a kiterjesztett vagyonelkobzás szankcióját a büntető törvénykönyvben

 

A büntető törvénykönyv kiterjesztett hatályú vagyonelkobzásra vonatkozó részeit (74/A.§) úgy szigorítjuk, hogy 5 helyett 10 évre visszamenőleg lehessen elkobozni a bizonyos bűncselekmények elkövetése alatt és előtt tisztességtelenül felhalmozott vagyont.

 

A kiterjesztett vagyonelkobzás érvényesítésével a korrupciós bűncselekmények elkövetőitől éves szinten legalább tízmilliárdos nagyságrendű vagyonokat kobozhatnak el a bíróságok a Korrupcióellenes Ügyészség vádemelései nyomán.

 

1.5. Megsemmisítjük a visszaélésszerű jogalkotással létrehozott törvényeket

 

Semmisnek nyilvánítjuk azokat a jogszabályokat, amelyek egyértelműen a Fidesz-közeli érdekkörök anyagi érdekeit szolgálják a közérdekkel szemben, helyreállítjuk a jogsértés előtt állapotot (pl. dohány-nagykereskedelem, kaszinótörvény stb.).

 

1.6. Felülvizsgáljuk az állami földek bérbeadásáról és értékesítéséről szóló döntéseket

 

Visszavesszük a tisztességtelenül megszerzett földeket a fideszes hűbéruraktól és a spekulánsoktól, hogy a helyben élő gazdáknak, a kis- és közepes gazdaságoknak juttassuk őket.

 

1.7. Bevezetjük az oligarcha-adót, megvédjük a tisztességes vállalkozókat

 

Az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásból kivont jövedelmekre az általános 15%-os adókulcsnál magasabb, 75%-os adókulcsot írunk elő, ha jelentős összegű közösségi források felhasználásával elért tisztességtelen hasznot akarnak magánzsebekbe juttatni.

 

Az a cég, amely árbevételének legalább felét akár hazai, akár EU-s forrású, 1 milliárd forintot meghaladó közpénzből, vagy költségvetési szervvel, köztulajdonban álló gazdasági társasággal fennálló üzleti kapcsolatából éri el és tisztességtelen mértékű nyereséget ér el az árbevételéhez képest, az a tulajdonosa felé fizetendő osztalékának háromnegyedét fizesse be adóként a költségvetésbe.

 

Védjük a tisztességes vállalkozók jogos érdekeit, és megteremtjük a piaci szereplők jogbiztonságát. Föllépünk az oligarchák törvénytelen piac- és tulajdonszerzési akciói, valamint az alvállalkozóikkal szembeni önkényeskedése ellen.

 

1.8. Különadót vetünk ki a letelepedési kötvényes cégekre

 

Föltárjuk a letelepedési kötvény ügyletek minden részletét, és törvényt alkotunk a letelepedési kötvény végleges megszüntetéséről, valamint az azt forgalmazó cégek különadójáról.

 

A szabályozás kötelezi majd a letelepedési államkötvényüzletből óriási jövedelemre szert tevő off-shore cégeket, hogy az e tevékenységükből származó extraprofit nagyobb részét (75%-át) fizessék be a magyar költségvetésbe.

 

1.9. Kivetjük az offshore-adót

 

Visszaállítjuk a Fidesz által eltörölt offshore-adót. 30%-os forrásadót vetünk ki az ilyen cégeknek átutalt díjakra és kamatokra; a választott képviselőknek, kormánytagoknak, döntéshozóknak és hozzátartozóiknak törvényben tiltjuk meg az offshorozást. A közbeszerzésekből, uniós és magyar állami támogatásokból pedig kizárjuk az offshore cégekkel üzletelőket.

 

1.10. Megelőzzük a további visszaéléseket

Szigorú átláthatósági és összeférhetetlenségi törvényeket alkotunk, létrehozzuk a Közérdekvédelmi Központot a Korrupcióellenes Ügyészség keretein belül, törvényt alkotunk a bejelentők védelméről és a közérdekvédelmi eljárásról.

 

Csak azok a költségvetési szervekkel és állami cégekkel kötött szerződések lépnek majd érvénybe, amelyeket nyilvánossá tesznek az interneten.