Megosztás
2021.4.2. |

 

A Covid-helyzetet kihasználva újabb természetvédelmi területek magántulajdonba juttatását és beépítését készíti elő a Fidesz-kormány Szentendrén. A kormánypárt mohósága most közvetlen környezetünket és százezrek kedvelt kirándulóhelyeit veszélyezteti. Ha a kormány a törvényjavaslatot nem vonja vissza, az Alkotmánybírósághoz fordulunk.

 

A kormány a Hauszmann Alapítvány vagyonjuttatásáról szóló, az éjszaka folyamán benyújtott törvényjavaslatban az annavölgyi nyaraló és a Lajos-forrás környékének rejtett privatizációját készíti elő. A vagyonátadás után a zöld terület magánkézbe kerülhet, sértve a térségben élők egészséges környezethez való jogát. A törvényjavaslat szerint az alapítvány nemcsak értékesítheti ezeket a területeket, de a törvényszöveg kifejezetten megtiltja azt, hogy az államnak elővásárlási joga legyen! Mi a Fidesz célja ezzel a privatizációval? Kinek szánják ezeket a páratlan természeti értékkel bíró ingatlanokat?

 

Az elmúlt 10 évben rendszeresen felröppent a hír, hogy a NER több száz lakásból álló luxuslakóparkot szeretne felhúzni az Annavölgybe. Ez Szentendre egyik utolsó zölddel körülvett, gyönyörű, természetközeli helye. Valaki milliárdokat kereshet az üdülőterület átjátszásán, miközben Szentendre amúgy is túlépült, és az infrastruktúra nem tudja kiszolgálni a dinamikus lakosságszám-növekedést.

 

A Fidesz kétségbeesett vagyonkimentési szándékának nem eshetnek áldozatául Szentendre környékének legnépszerűbb kirándulóhelyei. A Fidesz fél a 2022-es vereségtől, és sietve törvényeket szab át, mi azonban nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék tőlünk kirándulóhelyeinket! Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot – ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordulunk.

 

 

Béres András,

a Párbeszéd választókerületi elnöke (Pest megye 03.)

 

 

(Fotó: Pexels)