Megosztás
2014.6.27. |

Mihalik Zoltán (Itt Élünk Egyesület) és Béres András (PM), a III. kerületi képviselőtestület tagjaiként együtt kifogásolták és ellenezték, hogy az óbudai Fidesz-KDNP frakció a tegnapi önkormányzati testületi ülésen egy 1,7 milliárd forintos kötvénykibocsátást szavazott meg nyilvános versenyeztetés nélkül, a jelenlegi számlavezető bank helyzetbe hozásával.

A hitelfelvételnek ez a formája, a kötvénykibocsátás egy törvényi kiskapu az önkormányzatok számára a közbeszerzési eljárás és a verseny elkerülésére. Ez a kiskapu semmilyen módon nem szolgálja az adófizetők érdekeit, hisz több ajánlat esetén kedvezőbb árat kaphatna a kibocsátó önkormányzat. 

Mihalik Zoltán elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt, a május végi testületi ülésen még egy olyan ajánlatot terjesztett elő Bús Balázs polgármester, amely 3% kamatfelárat tartalmazott, azonban a döntést akkor az Együtt-PM képviselőinek tiltakozása után elhalasztották. A csütörtöki testületi ülésen elfogadott döntés szerint 2,3% kamatfelárat tartalmaz a kötvény. Így az Együtt-PM politikusainak fellépése máris évi 12 millió forintos megtakarítást eredményezett a kerületi adófizetők pénzéből!

Valódi verseny esetén ennél kedvezőbb ajánlatot is kaphatott volna a kerület. A közbeszerzésre azonban továbbra is hiába szólította fel Mihalik Zoltán és Béres András Bús Balázs polgármestert. Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kötvénykibocsátás miatt a számlavezetéssel kapcsolatban is 10 évre elköteleződik az Önkormányzat a jelenlegi számlavezető bank felé, hiszen így e területen is megszűnik a verseny és így az önkormányzat indokolatlanul sokat fizethet a banki szolgáltatásokért.

Az Együtt-PM nem a III. kerületi polgárok érdekeit szolgáló fejlesztéseket támadja, épp ellenkezőleg arra hívták fel a figyelmet, hogy a versenyeztetés során elérhető jobb kondíciók miatt több pénz jutna további kerületi beruházásokra is.

Óbuda-Békásmegyer polgárainak el kell gondolkodniuk azon, hogy érdemes-e a kerület vezetését továbbra is a polgárok érdekeit másodlagosnak tekintő Bús Balázsra bízniuk!

 

Budapest, 2014. június 27.

Együtt-PM Szövetség