Megosztás
2016.1.19. |

Kutyák százait pusztíthatják el az állatvédelmi törvény végrehajtási rendeletének év elején életbe lépett módosítása miatt. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint haladéktalanul orvosolni kell az átgondolatlan jogszabályalkotás hibáit, ezzel együtt szigorúbban kell fellépni az állatkínzás ellen.

 

A napokban jogosan keltett országos felháborodást egy sérült kiskutya videóra felvett kegyetlen elpusztítása. Az ügy nemcsak a társállatok védtelenségére és a tudatformálás hiányosságaira hívta föl a figyelmet, hanem arra is, hogy még, ha fény is derül az állatkínzásra, a hatóságok akkor sem lépnek fel hatékonyan. Ráadásul a legtöbb ember ma sem tudja, hogy mit kell tennie, ha háziállatáról nem tud, vagy nem akar tovább gondoskodni. 

A problémát különösen súlyossá teszi, hogy jelenleg számos kutya élete van veszélyben egy jó szándékú, de elhibázott kommunikációjú kormányrendelet miatt. A jogszabály úgy szól, hogy tilos a kutyákat tartósan kikötve tartani, ezt azonban jellemzően úgy értelmezik, hogy tilos a kutyát megkötni. A jelentősen megnövelt büntetésektől tartva pedig sokan – különösen azok, akiknek kerítésre illetve kennelre sincs pénzük – egyszerűen felhagynak a kutyatartással, az állatot pedig szélnek eresztik, elpusztítják, vagy leadják a sintérnél.

A PM szerint azonnal korrigálni kell a kialakult helyzetet: az új intézkedések bevezetéséhez legalább fél éves türelmi időt kell hagyni, intenzív tájékoztatással az állatorvosokon és az állateledel-forgalmazókon keresztül. Pontos információkat kell eljuttatni a kutyatartóknak arról, hogy mit tilt, és mit engedélyez a jogszabály. Az állattartási szabályok megszegői esetében a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell adni az érzékenységre nevelésnek, a közérdekű munkának és a tevékeny tudatformálás más lehetőségeinek, a retorziót pedig minden esetben szigorúan és következetesen alkalmazni kell. Az önkormányzatok által fenntartott menhelyeket pedig állami segítséggel bővíteni, fejleszteni kell: anyagi okok miatt egyetlen kutyát sem szabad többé elaltatni.

 

Budapest, 2016. január 19.                                                                                                            

Szabó Rebeka

a PM szakpolitikusa

 

 

 Új. Bal. Zöld.