Megosztás
2014.8.8. |

Kétszer fizet az állam ugyanazért?

 

Szabó Szabolcs, az Együtt-PM országgyűlési képviselője szerint ismét bebizonyosodott, hogy a Kello alkalmatlan a feladata ellátására, így azt meg kell szüntetni, és vissza kell állítani az évekig jól működő tankönyvellátási rendszert! A pártszövetség választ vár arra a kérdésre: miért kell közmunkásokat bevonni a tankönyvek kiszállításába, ha arra a Kello és a Posta között szerződés van érvényben? Kétszer fizet a magyar adózó ugyanazért – teszik fel a kérdést.

 

A sajtóban megjelent hírek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a Könyvtárellátó Nonprofit Kft (Kello), a Magyar Posta és a megyei rendőrkapitányságok együtt sem képesek megoldani azt, hogy iskolakezdésre minden magyarországi iskolás megkapja a tankönyveit. Így ebbe a folyamatba most bevonják a közmunkásokat is, akik a könyvek kiszállításában segítenek majd, bár közben erre a Postának is van szerződése a Kelloval.

Az Együtt-PM Szövetség már a tavalyi tankönyvkáoszt megelőzően is többször figyelmeztetett: baj lesz, mert az évekig gyakorlatilag zökkenőmentesen működő tankönyvellátási rendszert szétverték, a nem baráti tankönyvkiadókat halálra ítélték, és mindennek a magyar iskolások és szüleik isszák meg a levét.

Néhány héttel ezelőtt – szülőktől származó információk alapján – arra is felhívtuk a közvélemény figyelmét, hogy idén sem fognak időben megérkezni a tankönyvek, és bár azok árát előre be kéne fizetni, az erre szolgáló csekkek nem érkeztek meg időben a háztartásokba.

Az Együtt-PM szerint ismét bebizonyosodott, hogy az új tankönyvellátási rendszer alkalmatlan a feladata ellátására. Ezért azt követeljük, hogy a kormány állítsa vissza a korábban jól működő szisztémát, a Kellot pedig szüntesse meg! Az oktatást mi nemzetstratégiai kérdésnek tekintjük, amivel nem lehet így bánni. Az államnak kötelessége, hogy minden iskolás időben megkapja minden tankönyvét!

Követeljük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a közmunkáért felelős Belügyminisztérium adjon számot arról, mi indokolja a közmunkások bevonását a tankönyvek kiszállításába, amikor a Magyar Posta ugyanerre szerződött a Kelloval? Nyugtassanak meg minket, hogy a magyar emberek nem kétszer fizetnek ugyanazért a szolgáltatásért!

 

Budapest, 2014. augusztus 8.

 

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő,

a parlament oktatási és kulturális bizottságának tagja,

az Együtt-PM politikusa