Megosztás
2015.7.25. |

Beérett a kormány felsőoktatás-romboló politikájának gyümölcse: az egyházi intézményeken, valamint az uralkodónak kedves állami elitegyetemen kívül a felsőoktatás romokban. Egyre kevesebb autonómia, egyre kevesebb pénz, egyre kevesebb „kiművelt emberfő”. Öt év alatt negyedével csökkent a főiskolákra, egyetemekre felvett fiatalok – a „gólyák” – száma. 

 

A tegnap kihirdetett felsőoktatási pontszámok lehangoló eredményt mutatnak: 72171 fővel újabb, két évtizedes negatív rekordot döntött a főiskolákra, egyetemekre újonnan felvettek, a – gólyák – létszáma. Már a jelentkezők is jócskán megfogyatkoztak, amiben közrejátszik a kormány felsőoktatás-ellenes retorikája, a Fidesznek ellenszenves szakok felszámolása, a megszorítások, a ponthatár-emelés és a kivándorlás egyaránt.

 

A hallgatói létszám mesterséges csökkentése, a hozzáférés szűkítése megfosztja a szegényebb családok gyermekeit a társadalmi felemelkedés lehetőségétől, és megfosztja az országot a jövő értelmiségétől. De persze a Fidesznek épp ez a célja: a közmunkások, bérrabszolgák és hűbéresek világát építi; új középkort teremt, ahol a többség: szolga, a tanulás: kiváltság.

 

A PM ezzel szemben tudástársadalmat kínál. Eltöröljük a tandíjat: biztosítjuk az alapdiploma ingyenes megszerzésének lehetőségét. De biztosítjuk a hallgatók megélhetését is: Alapjövedelem-koncepciónk 18 éves kortól garantálja a havi 50 ezer forintot a diákoknak is.

 

Budapest, 2015. július 25.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja