Megosztás
2015.3.16. |

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli a vasárnapi fővárosi civil demonstráción elhangzott népszavazási javaslatokat - erről a párt társelnöke beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Szabó Tímea úgy fogalmazott: minden olyan kezdeményezést támogat, ami közelebb visz ahhoz, hogy a "tolvaj Orbán-rendszer gerjesztette korrupciós és szociális válságot" megszüntessék, a kormányt pedig minél hamarabb leváltsák. A független képviselő azt mondta, hogy a vasárnap bejelentett tizenkilenc "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés közül számos alkalmas lehet ennek a célnak a megvalósítására.
    A PM kimondottan támogatja a képviselő vagyon átláthatóságát, a korrupció felszámolását valamint az oktatás és az egészségügy rendbetételét szorgalmazó elképzeléseket - közölte.
    Szabó Tímea azt javasolta a szervezőknek, hogy a kérdéseket érdemes lenne átnézetniük, mert - véleménye szerint - vannak olyanok, amelyek nem felelnek meg az egyértelműség követelményeinek. Egyúttal azt is javasolta, hogy fogalmazzák át az adókat érintő kérdéseket, ugyanis azokról nem lehet referendumot tartani.
    Hangsúlyozta, ha pártjuk felkérést kap, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy aláírásokat gyűjtsenek és mozgósítsák a választókat.
    A jelenlegi rettenetes szociális válság és a mélyszegénység viszont nem számolható fel pusztán népszavazási kérdésekkel - mondta a politikus, aki pártja nevében továbbra is szorgalmazta az alapjövedelem bevezetését.
    Egy másik témára áttérve kijelentette: a PM meggyőződése, hogy ha eddig voltak is kétségek afelől, szabad-e évi nyolcvan milliárd forintból támogatni a közmédiát, akkor az új köztévé vasárnapi bemutatkozása után már nem maradtak kérdések. A független képviselő emlékeztetett arra, hogy pénteken benyújtott egy módosító javaslatot, amelyikkel a közmédia éves támogatását a felére, azaz évi negyven milliárd forintra szeretné csökkenteni. Az így felszabaduló pénzt pedig a tavaszi és a nyári szünetben szükséges gyermekétkeztetésre fordítanák - tette hozzá.



MTI 2015. március 16., hétfő 14:55