Megosztás
2015.1.12. |

Míg eddig azt hittük, hogy a kormány csak vasárnap óhajtja zárva tartani az üzleteket, mára kiderült, hogy azt sem bánják, ha a zárva tartás a hét minden napjára kiterjed. 

 

A kormány tudta, hogy a hipermarketeket érintő szabályozása tömeges elbocsátásokat eredményez stratégiai partnerénél, a Tesconál  – derült ki ma a cég hazai vezetőjének sajtónyilatkozatából. 

 


564 Tesco-dolgozó tudja meg ma, hogy megszűnik a munkahelye - de miért nem törődött ezzel a magyar kormány? Kik vannak többen: a munkájukból élő dolgozók, vagy a CBA-lánc tulajdonosai? Kiket kell a kormánynak képviselnie? A PM szerint a dolgozókat kellene, de ma nem ez történik. 

 

A kormány nem munkaalapú, hanem nyomoralapú társadalmat épít. Az elbocsátottaknak legfeljebb 3 hónapig jár a munkanélküli segély – a legrövidebb ideig az egész Európai Unióban. Ha nem sikerül új munkahelyet találni - 3 hónap alatt szinte lehetetlen - jön a közmunka és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás monoton váltakozása. Utóbbi ellátás csak 22800 forint, néhány éve – még 2011-ben is – 28500 forint volt, ezt is az Orbán-kormány csökkentette le. 

 

A PM szerint sürgősen erősíteni kellene a munkavállalók utóbbi években gyakorlatilag megszüntetett biztonságát, és a törvényalkotásnak a lakosság érdekeit kellene szolgálnia, nem néhány kivételezett nagyvállalkozóét.

 

Budapest, 2015. január 12.

 

Mach Péter, a PM elnökségi tagja,

önkormányzati képviselő