Megosztás
2016.5.2. |

Évről évre csökken az érettségizők száma, mert egyre több gyereket irányítanak központilag a zsákutcás szakképzésbe, ahonnan aztán diákok jelentős része lemorzsolódik. Mára a szakközépiskolákat is elérte a Fideszes rombolás. A kormány ezzel egy egész nemzedék jövőjét veszi el. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az érettségi: jog, a továbbtanulás: esély a felemelkedésre.

 

Évről évre csökken az érettségizők száma Magyarországon, amit nem lehet kizárólag azzal magyarázni, hogy kevés gyerek születik az országban, vagy hogy egyre kevesebben pótolják be esti tagozaton a korábban kihagyott érettségit. A Fidesz ugyanis mindent megtesz azért, hogy a fiatalok a szakmunkásképzésbe menjenek, ahol nem jutnak érettségihez és sokan szakmához sem, mert idő előtt abbahagyják az iskolát. Újabban a szakközépiskolásoktól is el akarják venni a továbbtanulás lehetőségét azzal, hogy drasztikusan csökkentik a közismereti tárgyak arányát a képzésben.

 

A Párbeszéd Magyarországért azt követeli az Orbán-kormánytól, hogy hagyja továbbtanulni a gyerekeinket, teljesítse a Tanítanék Mozgalom és az oktatási szakszervezetek követeléseit, és biztosítsa, hogy minden iskolás eljusson az érettségiig! Ezért indítottuk el petíciónkat, amely a gimnáziumok leépítése és szakközépiskolák lebutítása ellen tiltakozik. Szegregáció és bérrabszolga-képzés helyett esélyegyenlőséget és tudástársadalmat!

 

2016. május 2.

Dr. Erőss Gábor

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja,

oktatási szakpolitikusa

 

 Párbeszéd: Veled!