Megosztás
2014.6.2. |

Az Együtt-PM szerint új kockázatokat is vizsgálni kell a paksi atomerőmű tervezett bővítésével összefüggésben.

 

    Jávor Benedek, a párt társelnöke és EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozott blogján egy most kézhez kapott, 11 dokumentumból álló tanulmánycsomagot, amely a telephely vizsgálatát alapozza meg. Úgy fogalmazott: ezzel résnyivel kijjebb nyílt az ajtó, az iratok pedig alátámasztják, hogy olyan kockázatok is felmerülnek, amelyeket eddig nem tártak a nyilvánosság elé.

 

    A politikus kifejtette: a dokumentumok a telephely engedélyezési eljárás folyamán elvégzendő vizsgálatokkal összefüggésben már látszik, hogy van néhány olyan terület, amire érdemes odafigyelni. Felidézte: korábban ő is felvetette, hogy a hűtővízellátás problémát okozhat, ha hat blokk működik párhuzamosan, vagy legalábbis elképzelhető, hogy a megfelelő ellátást csak egy dunai duzzasztómű létesítésével lehet csak biztosítani. Kiderült, hogy ezt a szempontot is vizsgálják - tette hozzá.


    Jávor Benedek szerint ellentmondások vannak a dokumentumokban a földrengéskockázatok elemzése szempontjából, mert míg a magyar vizsgálat nem lát kockázatot a környék löszös talajában és nem javasol további vizsgálatokat, addig egy angol tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a löszös altalaj földrengés esetén olyan mechanikai változáson mehet keresztül, ami érdemi kockázatot jelenthet az erőmű számára, s ez részletesebb vizsgálatokat igényel.

 

    Az Együtt-PM társelnöke arról is beszélt: úgy tűnik, mintha sok minden már előre el lenne döntve, mivel például a talajvizsgálati pontokat előre kijelölték ahelyett, hogy a vizsgálatok során kapott eredmények alapján állapítanák meg, hol kell részletesebb kutatást végezni, mintákat venni.

 

    Kijelentette: pártja azon lesz, hogy minden dokumentum nyilvános legyen a beruházással összefüggésben, és ügyelni fognak arra, hogy a vizsgálatokat független szakértők ellenőrizzék és zárjanak ki minden potenciális kockázatot.

 

Paks telephelyvizsgálat dokumentumai elolvashatóak itt.


MTI 2014. június 2., hétfő 13:06