Megosztás
2013.5.29.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség szerint a Lyukó-völgyben történt vízvezeték-átvágás többszörösen törvénysértő módon zajlott, ráadásul nem jelenti a probléma megoldását. A Jobbik fejezze be a sintérkedést!

 

A Miskolc melletti Lyukó-völgyben jobbikosok jelenlétében vágta át a Lyukói Kertszövetkezet tegnap a vízcsövet azoknál a házaknál, ahol nem fizettek a vízért. Ezzel a családok biztonságát is veszélyeztető akcióval (az egyébként Fidesz által elfogadott) a vízközmű-szolgáltatásokról szóló törvény több pontját is megszegték.


Az E14-PM Szövetség fontosnak tartja, hogy a közüzemi számlákat meg kell fizetnie mindenkinek. Ugyanakkor a törvény kimondja: a vízszolgáltatást lakossági fogyasztóknál csak akkor lehet függeszteni, ha a szolgáltató más módon biztosítja az alapellátást. Korlátozni, szűkíteni – szigorú feltételek mellett – lehet, de ebben az esetben is biztosítani kell a napi 20 liter vizet fejenként. Ráadásul a törvény által előírt egyeztetési és figyelmeztetési kötelezettségüknek sem tett eleget a Kertszövetkezet. Mivel ez nem történt meg, az E14-PM szerint törvénysértést követettek el.

 

Az Együtt-PM Szövetség szerint az érintett családoknak a megfelelő fogyasztóvédelmi szervhez kellene fordulniuk, jelen esetben ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A törvénysértés miatt az érintettek kérhetik az eredeti állapot helyreállítását. A Hivatal adott esetben a szolgáltató engedélyét is visszavonhatja, ha a szolgáltató akciója az érintettek egészségét, vagy biztonságát veszélyezteti.

 

A Párbeszéd Magyarországért jogszabály-módosítást kezdeményez, hogy elhanyagolható tartozás esetén (mint a jelen esetben 8500 Ft) ne lehessen megszüntetni az ivóvízhez jutást. A választási szövetség továbbá javasolja, hogy az ilyen esetekben az áramszolgáltatásnál jól működő előre fizetős mérőórákat szerelje be a szolgáltató. 

A szövetség végezetül felszólítja a Jobbikot: fejezze be az önbíráskodást és a sintérkedést az országban! A Jobbik a problémák szításával próbál szavazatot szerezni, az egész magyar társadalom számára hasznos javaslatot nem tesz.  

 

2013. május 29.

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke

Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség