Megosztás
2014.12.14. |

Levélben kéri a történelmi egyházak vezetőit a Párbeszéd Magyarországért (PM), hogy befolyásukat, tekintélyüket felhasználva érjék el: a parlament törölje a köznevelési törvény módosításának egy pontját, amely intézményesítené a szegregációt.

 

   Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a javaslat biztosítja a miniszternek azt a lehetőséget, hogy rendeleti úton felmentést adjon az alaptörvényben és az egyenlő bánásmódról szóló törvényben is szereplő hátrányos megkülönböztetés elnévek alkalmazása alól a nemzetiségi és egyházi oktatásban. Ezzel a módosító javaslat elfogadása esetén a miniszter rendeletben szabályozhatná, hogy melyik iskola szegregálhat. Ezek az egyházi iskolák lennének, ezért is fordulnak az egyházi vezetőkhöz és remélik, hogy a vallási vezetők felismerik az érdekeiket - mondta. 
    A politikus szerint egy "hazug rögeszme" jegyében vezetnék át a módosítást, mert ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere "szeretetteli szegregációnak" hívja, de ilyen nincs. Erőss Gábor közölte: csak szeretetteli integráció van, és ezt kellene minden iskolának követnie, segítenie kell a tanulási nehézséggel küzdőket. 
    Mindenkinek érdeke, hogy a magyarországi romák ne elkülönülten, gettókban éljenek, mondta a politikus, hangsúlyozva: ha nem tanulnak tovább, akkor egész életükben munkanélküliként fognak élni.