Megosztás
2016.5.5. |

Az Államkincstár arról értesítette a sztrájkoló tanárokat, hogy a sztrájk idején szüneteltették a társadalombiztosítási ellátásukat. Ez nem csupán felháborító, de jogellenes is: ellenkezik a sztrájktörvénnyel. A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja az Államkincstárat, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és a Fidesz-kormányt, hogy azonnal vonják vissza ezt az intézkedést. A pedagógusok megfélemlítése helyett sztrájkköveteléseik azonnali teljesítésére van szükség.

 

A sztrájktörvény egyértelműen kimondja, hogy „a munkaviszony időtartamába a sztrájk ideje beszámít”, „a jogszerű sztrájk időtartama társadalombiztosítási szempontból is szolgálati időnek számít”. Vagyis az Államkincstár nem teheti meg azt, hogy felfüggeszti erre az időre az ellátást. Az Államkincstár felügyeleti szerve a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezért ennek felelősségét is Varga Mihály miniszter viseli.

 

A Párbeszéd Magyarországért az államkincstári intézkedés azonnali visszavonását és a felelősök szankcionálását követeli. A kormánynak nem a megfélemlítéssel, hanem a pedagógus-szakszervezetek, valamint a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform jogos követeléseinek teljesítésével – a tanszabadság helyreállításával, a szegregáció elleni küzdelemmel, a béremeléssel és az iskolák autonómiájának helyreállításával – kellene végre foglalkoznia.

 

2016.május 5.

Dr. Erőss Gábor

a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!