Megosztás
2016.4.18. |

Folytatja a dolgozók elleni bosszúhadjáratát a Fidesz: a vasárnapi után a szombati bérpótlékot is meg akarják vonni. A Párbeszéd Magyarországért (PM) figyelmezteti a kormányt: résen vagyunk, és hiába trükköztök, a dolgozók tudni fogják, mit forraltok ellenük!

 

A PM szakszervezeti forrásokból úgy értesült, a Fidesz a költségvetési törvényben elrejtve kíséreli meg a szombati készenléti bérpótlék felszámolását. Jelenleg a készenléti munkakörökben dolgozóknak jár a szombati munka után 50% bérpótlék, ha vasárnap „rendes munkaidőben” is dolgozniuk kell.

A Párbeszéd Magyarországért április 6-án elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy veszélybe került a vasárnapi 100%-os bérpótlék – öt nappal később a Fidesz, eltörölve a vasárnapi boltzárat, egyben visszavette a vasárnapi pótlékot is a dolgozóktól.

A büntetőhadjárat, úgy látszik, nem ért véget: a szombati pótlék eltörlése a kormány egy másik vereségére adott választ. Az állami tulajdonú MÁV nem fizetett ki a dolgozóinak 5 milliárd forintnyi szombati pótlékot, és most, hogy a bíróság a dolgozóknak adott igazat, el akarják törölni a jogos követelés alapját jelentő intézményt is.

A PM felszólítja a kormánypártokat: álljanak el a szombati pótlék eltörlésének szándékától, és támogassák a vasárnapi 100%-os pótlék visszaállítását és kiterjesztését minden dolgozóra.

Ne a hétvégén dolgozó 1 millió emberen töltse ki a Fidesz a kudarcai miatt érzett dühét!

 

Budapest, 2016. április 19.

Tordai Bence

a PM szóvivője

 

Párbeszéd: Veled!