Megosztás
2020.6.23. |

A mediánbér alatt keresők személyi jövedelemadójának (szja) csökkentését és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alapján dolgozók munkaviszonyának átalakítását javasolja a Párbeszéd.

A párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, ami lehetővé teszi, hogy a katásként kényszerfoglalkoztatottak dolgozói munkaviszonyt kapjanak. A Párbeszéd elképzelése alapján két évre el kell törölni a frissen alkalmazott katások után fizetendő munkáltatói járulékokat, ami garantálja, hogy az érintetteknek ne csökkenjen a nettó jövedelme - hangsúlyozta Tordai Bence.

Egy foglalkoztatottként dolgozó, volt katás kényszervállalkozó esetében 20-ról 27,5 százalékra nőne a teljes adóék a július 1-től érvényes 43 százalék helyett, ezért cserébe az érintettek érdemi nyugdíjra számíthatnának - mondta a politikus. A párt azt is kéri, hogy a mediánbér alatt keresők személyi jövedelemadóját 15 százalékról csökkentsék kilencre. Ez a lépés a minimálbér szintjén körülbelül havi nettó tíz, míg a mediánbér szintjén havi 15 ezer forintos bérnövekedést jelentene és mintegy kétmillió ember fizetését növelné - jelentette ki.

 

(MTI)