Megosztás
2015.3.3. |

A PM felháborítónak tartja, hogy az Országgyűlésben ma a fideszes és KDNP-s képviselők nem szavazták meg az Isztambuli Egyezményről szóló határozati javaslatot. Ez a lépés is azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor és társai semmit sem hajlandók tenni a nők elleni erőszak visszaszorításáért. Az elmúlt hetek eseményeinek fényében pedig úgy tűnik, a kormánynak az sem számít, ha vér folyik.

 

Az Európai Unióban évente mintegy 13 millió nő válik fizikai erőszak, 3,7 millió nő pedig erőszak áldozatává, Magyarország a statisztikák alapján pedig a sereghajtók között van. A PM már többször javasolta a családon belüli erőszak tényállásának módosítását és a teljes rendszer átalakítását, amit azonban a kormánypárti és jobbikos képviselők folyamatosan elutasítanak. A több mint egy hónapja beadott törvényjavaslat-csomagot, a mai napig nem vették napirendre.

 

A PM javasolja többek között, hogy a "családon belüli erőszak" büntetési tételét kettőről öt évre emeljék, illetve el kell érni, hogy a rendőrég magától indítson nyomozást, ha bántalmazásra utaló jeleket észlel. A kormány jelenleg azt várja az áldozatoktól - megfélemlített nőktől és gyerekektől, hogy maguk menjenek a rendőrségre.

 

A szavazásnál az is egyértelműen kiderült, hogy a Jobbik összejátszik a kormánnyal, ugyanis ők sem szavazták meg a javaslatot, Dúró Dóra szerint azért, mert az “nem foglalkozik a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájával, az abortusszal”.

Ezzel újra bebizonyosodott, hogy a Jobbik az erőszak pártján áll, és a Fidesz kottájából játszik.

 

Budapest, 2015. március 3.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke