Megosztás
2015.3.4. |

A Simicska helyébe lépő Fidesz-oligarchákat a szegények pénzéből tőkésíti fel az Orbán-kormány, tízmilliárdokat kivonva a szociális rendszerből. A juttatásokat a települési önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk – ezt jobbára más feladatok kárára tudják megtenni, ha éppen nem vonják el a rászorulóktól a támogatást, mint teszi azt a Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzat.

 

Az Orbán-kormány a lovak közé dobta a gyeplőt és az abrakot is elveszi. Az önkormányzatokra hárul a szociális rendszer maradékának fenntartása, de erre kevesebb forrást biztosítanak. Józsefvárosban például a polgármester által kinevezett munkacsoportok lesznek élet-halál urai, s olyan feltételeket szabnak, amelyek utat nyitnak az önkénynek, és hogy a szülők vélt bűneiért a rászoruló gyerekeket büntessék.

 

A PM önkormányzati képviselői csak olyan költségvetéseket szavaztak meg, amelyek a szociális támogatásokat legalább a 2014-es szinten tartják. A pesterzsébeti önkormányzat a PM javaslatára olyan határozatot fogadott el, amely biztosítja az új szociális rendelet fél éven belüli felülvizsgálatát.

 

A PM rövidtávon a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatban elfogadott minimumjövedelem bevezetésében, országosan pedig a mindenki létbiztonságát megteremtő alapjövedelemben látja a szociális válság megoldását.

 

Budapest, 2015. március 4.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja, VIII. kerületi képviselő

Mach Péter, a PM elnökségi tagja, XX. kerületi képviselő