Megosztás
2013.9.1.

A Fidesz-KDNP kormány már idén ősztől a szociális kártya bevezetésére készül, majd 2014-től minden szociális ellátásra kiterjesztené azt. Ez nem meglepő, hiszen mindent előkészítettek a kártya bevezetéséhez: néhány ellátást már most is Erzsébet-utalványban kapnak a rászorulók. Mindez kizárólag arra jó, hogy újra bűnbakká tegyék a szegény embereket, és totális kontrollt gyakoroljanak felettük. A szociális kártyától nem lesznek jobban nyomon követhetőek a támogatások vagy hatékonyabbak a költések, mindössze a már így is nyomorban élők kriminalizálása lesz „hatékonyabb”. Úgy tűnik, Orbán Viktor folytatja az emberi jogok sárba tiprását.  

Mielőtt megint a rászorulókba rúgna egyet a fideszes maffiakormányzat, szeretném felhívni kormánypárti képviselőtársaim figyelmét a tényekre. Talán mindannyian emlékeznek még, hogy 2008-ban komoly vitákat váltott ki az akkori monoki polgármester azzal, hogy bevezetné a kártyát. A kártya végül nem aratott sikert, sőt lényegében a polgármester bukásához vezetett. Utóbb kiderült, hogy az egyik cél az volt, hogy a helyi haverok üzleteibe tereljék a vásárlókat.

A kormány gyakori érve a kártya mellett, hogy a „fejlett nyugaton” is vannak hasonló rendszerek. Persze. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezekben az országokban az utalványokkal vagy épp kártyával történő kifizetések erősen korlátozottak, és csak kiegészítő jelleggel jelenhetnek meg. Így a mostani elképzelés Európában példátlan korlátozást jelentene! A kártya a szegényeket nem csak megbélyegzi, hanem szabadságukat durván korlátozza, hiszen különböző termékek előre meghatározott körét vehetnék csak meg. Úgy látszik, most már nem csak a politikai módszereket, hanem a kormányzati megoldásokat is Észak-Koreából importálja az állampárt. Ez azonban egy demokratikus országban elfogadhatatlan. Én azért küzdök, hogy olyan országban és jogállamban élhessünk, ahol az emberek szolidárisak egymással, és a kormánynak nem a szegények eltiprása, hanem segítése az alapvető célja.  

Amit a szociális kártya kapcsán a Fidesz tervez, az ennek sajnos a szöges ellentéte.

A kártyával kapcsolatban kérdezném először is, hogy azt mégis honnan tudná bárki – mondjuk a minisztériumban –, hogy egy adott településen vagy egy adott családban épp kinek, mire van szüksége? Nyílván sehonnan. Arra viszont pont jó ez az egész, hogy a kormány kialakítson egy másodlagos piacot, hiszen az így vásárolt termékeket is könnyen pénzzé lehet tenni. Ráadásul olcsóbban, úgyhogy megint a szegények járnak rosszul. Egyértelmű tehát, hogy a kártyával kizárólag a feketegazdaságot lehet erősíteni, a segélyek viszont nem lesznek célzottabbak és hatásosabbak. Hiába érvel a kormány azzal, hogy így majd jobban nyomon követhetőbbé válnak a segélyek, ez a fentiek miatt nem igaz.

Sokszor halljuk azt a feltételezést, hogy a segélyeket a rászoruló családok nem a gyermekükre, hanem alkoholra vagy játékgépekre költik. Egyrészt utóbbit már meg sem tehetnék, hiszen korábban abból is jó üzletet akart csinált magának a kormánypárt (csak nem sikerült, így végül a költségvetés esett el milliárdoktól). Másrészt ez az állítás amúgy sem igaz. Kutatások bizonyítják, de saját országjárásom során is megtapasztaltam, hogy a szegénységben élő anyák és apák ugyanúgy megtesznek mindent gyermekeik fejlődése érdekében, mint mások. Amúgy meg egy gyermek fejlődéséhez szükség van arra is, hogy pl. a villanyszámlát ki tudják fizetni, vagy gyógyszert tudjanak venni, ezeket viszont a kártyával nem lehet. És akkor arról még nem is szóltam, hogy a gyerekneveléshez gyerekek is kellenek ugye, viszont a KSH adatai szerint a jövőben a kártyára kerülő segélyeket jelenleg igénybe vevők több, mint felének nincs is iskoláskorú gyermeke!

Tisztelt fideszes és KDNP-s képviselők! A kártya bevezetésében egyértelműen és újra a szegények gyűlölete és megvetése jelenik meg. Mintha saját helyzetükért csak és kizárólag ők lennének felelősek. Ismerjük: „aki szegény, annyit is ér”. Csakhogy – a többi „érvhez” hasonlóan – ez sem igaz. Az igazságtalan egykulcsos adó, az ÁFA-emelések, a jelenlegi közmunkarendszer, a segélyek csökkentése, a szociális ellátórendszernek, a gyermekek napközbeni ellátásának, vagy a gyermekjóléti alapellátásnak a leépítése, Matolcsy dilettáns foglalkoztatáspolitikája mind ahhoz vezettek, hogy ma több mint 4 millió ember él a létminimum alatt! Ha pedig egy család elesik a családi pótléktól és az aktív korúak ellátásától is, akkor gyakorlatilag az éhhalál küszöbére kerülnek.

A fideszes trafikmaffiát, vagy épp a földrablást is figyelembe véve, nem elhanyagolható a kártya korrupciót erősítő hatása. Meggyőződésem, hogy ez is Orbán és Simicska haverjainak lesz csak jó üzlet. Arról ugyanis egy árva szó sem esik, hogy ki gyártaná le ezeket, a legyártott kártyáért pedig mennyit kell majd fizetnie az államnak és/vagy az önkormányzatoknak. Csak a kibocsátásért és a rendszer működtetéséért felelős személy, intézmény jár ezzel jól, és nem lenne meglepő, ha majd a Fidesz monopolizálná a kártyapiacot (ahogy az történt az Erzsébet-utalvány esetében).

A kártya legyártása pedig költséges, így a segélyezési rendszer fenntartása valójában sokkal drágább lesz. Közben torzítaná a versenyt és az élelmiszerek is drágábbak lehetnek. A rászorulók helyzete tovább romlik majd, mert választási lehetőségeik szűkülnek. Rosszul járnak a helyi kisvállalkozók is, hiszen megnövekednek a költségeik (a kártyához ugyanis kell kártyaleolvasó terminál, amit minden bizonnyal be kell szerezniük).

A szociális kártya tehát nem csak értelmetlen és káros, de másodrendű állampolgárokat hoz létre, miközben a fideszes képviselők a parlament Vadásztermében dőzsölnek. De Magyarországon nem lesznek másodrendű állampolgárok – a törvény mindenkire vonatkozik.

Ha a kormányt és a kormánypárti képviselőket ennyire frusztrálja, hogy a szegények mire költik a közpénzeket, azt javaslom, hogy fogadjunk el egy új törvényjavaslatot a Nemzeti Országgyűlési és Kormányzati Képviselői Kártya Rendszerének (NOKKKR) bevezetésére. Ennek értelmében a kormánytagok, illetve a kormánypárti országgyűlési képviselők fizetését e kártyára kapnák, és abból csak élelmiszerek és tisztálkodási szerek egy meghatározott körét lehetne megvenni, csak és kizárólag helyi kisvállalkozóknál. A többit a gyermekek iskoláztatására lehetne csak elkölteni. A hónap végén fennmaradt összeget pedig jótékony célokra kelljen fordítani. Ebben az esetben nyílván Lázár János képviselő úr sem tudna több 14 millió Ft-ot érő luxusautótvásárolni, de valószínűleg a havi 2 milliót kereső Mihalovics Péter, Navracsics Tibor jelenlegi kabinetfőnöke sem tudott volna annyi pénzt összespórolni tavaly, hogy megvehesse XII. kerületi 120 négyzetméteres lakását. Kedves kormánytagok, kedves fideszes képviselőtársaim, mit szólnak a javaslatomhoz?

(A javaslat hétfőtől elérhető a parlament.hu oldalon)

 

 

Forrás: http://szabotimea.blog.hu/2013/08/31/vezessuk_be_a_kormanyzati_es_kepviseloi_szocialis_kartyat

 

 

Budapest, 2013. augusztus 31.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért társelnöke