Megosztás
2014.8.4.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma reggel a közrádióban olyan kijelentéseket tett, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nem csupán azért, mert visszataszítónak tartjuk, ha a magyar állam legmagasabb szintű vezetői kisebbíteni igyekeznek annak felelősségét a múltban elkövetett súlyos bűntettek esetében. (Ezt tették egyébként a kormány politikusai a szintén történelemhamisító német megszállási emlékművel kapcsolatban is, sőt maga az emlékmű is erre játszik.) Azért sem, mert a hazugságot nem hagyhatjuk cáfolat nélkül, el kell mondanunk az igazat. Márpedig a Balog-nyilatkozatban nettó hazugság is elhangzik.

Nem igaz Balog miniszter úrnak az a kijelentése, hogy „Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el.” Ajánljuk a miniszter figyelmébe a 2004-ben a L’Harmattannál megjelent Pharrajimos: romák sorsa a Holocaust idején című kötetet, melyben konkrét ellenpéldákat talál az általa elmondottakkal szemben.

Az Együtt-PM Szövetség elvárja, hogy Balog Zoltán kérjen bocsánatot azoktól, akiket kijelentésével megsértett, és azoktól, akiknek emlékét megalázta. Továbbá a miniszter adjon magyarázatot: tudatlanság vagy a történelemhamisítás szándéka vezérelte-e, amikor gyakorlatilag letagadta a roma holokauszt magyarországi megtörténtét!

 

Budapest, 2014. augusztus 4.

Együtt-PM Szövetség