Questor
Megosztás
2015.7.18. |

A PM szerint megkésett, elhibázott és igazságtalan a kártalanítási törvény – a Fidesz vagy tökéletesen alkalmatlan a helyzet kezelésére, vagy tudatosan átverte a károsultakat, csak hogy mielőbb lecsillapodjanak a kedélyek.

 

A károsultak mégsem kapnak annyit, amennyire a törvény alapján számíthattak. A PM rámutat: ez is az Orbán-kormány bűne, hiszen még a rossz törvényét sem tudja végrehajtani, a felelősséget pedig a bankokra és az Alkotmánybíróságra hárítja.

 

A kormány továbbra is megpróbálja elkerülni a valódi vétkesek felelősségre vonását. A Matolcsy vezette MNB még fél évvel ezelőtt is adott ki engedélyt több tízmilliárdos kötvénykibocsátásra, és nem ellenőrizte azokat a súlyos hiányosságokat, amelyeket még az elődje, a PSZÁF tárt fel.

 

A Fidesz továbbra sem tisztázta Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba Quaestor-vezér kapcsolatát, sem a külügyminiszter pontos szerepét az állami pénzek bennfentes kereskedelem gyanúját felvető kimentésében.

 

Szabó Tímea, a PM társelnöke korábban olyan kártalanítási törvényjavaslatot nyújtott be, amely rendszerszintű megoldást kínál a hasonló botrányok elkerülésére és előírja, hogy az MNB vegyen részt a bűncselekmény okozta brókerbotrányok ügyfeleinek kártalanításában. Arra is kötelezné a Nemzeti Bankot, hogy járuljon hozzá a kisbefektetők védelmét célzó BEVA és a bankbetétesek védelmét célzó OBA pénzforrásaihoz – így lenne pénz a Questor-kárpótlásra is.

 

2015. július 17.

 

PM Sajtó