Megosztás
2016.1.22. |

    A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a közszféra tervezett leépítése a rövidlátó és akarnok politika mintapéldája, ami pusztító eredményekkel jár.

 

 

    A párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter előző napi szavaira reagált. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. 
    Tordai Bence úgy fogalmazott: akiket most Lázár János bürokratának nevez és ellenségként bélyegez meg, valójában szakmai munkát végeznek, mert ők szolgálják az oktatást, a tudományt, a kutatást, a gyógyítást és a kultúrát. Ha bezárják és részben jogutód nélkül megszüntetik ezeket az intézményeket, akkor a magyar állam nagyon fontos képességeket veszít majd el - értékelt.
    A PM szerint nem pusztításra, hanem fejlesztésre és képzésre van szükség a magyar közszférában - mondta a politikus.
    Tordai Bence hozzátette, a kormánynak kötelessége egyeztetni az érintettekkel és ha ezt nem teszi meg, akkor "a szakszervezetek felelőssége, hogy felkészüljenek egy olyan, az egész közszférát érintő sztrájkra", ami megmutatja, hogy minden magyar állampolgárnak az az érdeke, hogy ne a leépítések, hanem a fejlesztés legyen az átalakítások célja.
    Kérdésre válaszolva azt mondta, ha valóban a svéd modellhez való közelítés lenne a cél, akkor azt jónak tartanák. Problémának nevezte viszont, hogy Svédországban nem az alkalmazottak tíz, hanem 28 százaléka dolgozik az állami szférában. Hozzátette, nem vitatja, hogy szükség van bizonyos intézményi átalakításokra, de az áramvonalasabb struktúra megteremtése nem azt jelenti, hogy emberektől kell megszabadulni és képességeket kell elveszíteni.

 

Budapest, 2016. január 22., péntek (MTI)

 

 

Új. Bal. Zöld.