Megosztás
2016.4.5. |

A Fidesz-kormány megmakacsolta magát. Sem a tankötelezettségi korhatár, sem az iskolafenntartás, sem az óraszám, sem a tanulók terhelése, sem az iskolákban éhbérért dolgozók ügyében nem történt előrelépés. A Pedagógusok Szakszervezete ezért április 20-ára sztrájkot hirdetett, amelyet a Párbeszéd Magyarországért (PM) támogat.

 

A Fidesz nem enged az oktatási rendszer esztelen központosításából, a tankötelezettségi korhatár drámai lemorzsolódást okozó csökkentéséből, a kötelező óraszám megemeléséből. Az Orbán-kormány nem hajlandó sem az oktatást segítő személyzet (dajkák, iskolatitkárok, stb.) éhbérét megemelni, sem a tanárok minőségi munkáját elismerni, sem a tankönyvválasztás szabadságát helyreállítani, sem a szegregációt csökkenteni.

 

De a Fidesz nem fogja átverni a tanárokat, diákokat, szülőket! A PSZ által bejelentett sztrájk egyértelmű üzenet a kormány felé:  az érintettek nem hajlandóak rossz kompromisszumokra, és nem asszisztálnak tovább ahhoz a színjátékhoz, amelyet a kormány a Köznevelési Kerekasztal összehívásával kezdett el. A PM támogatja a pedagógusok április 20-i sztrájkját, a PSZ 25 pontját, ahogyan a Civil Közoktatási Platform 12 pontját is. Gyermekeink jövője érdekében támogatjuk a Tanítanék mozgalom polgári engedetlenségi felhívása mellett a szakszervezetek sztrájkfelhívását is.

 

Dr. Erőss Gábor

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

 

Párbeszéd Veled!