Megosztás
2015.11.15. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a közelmúltban bejelentést tett az Ombudsmani Hivatalnál, miután a várpalotai közmunkásokat embertelen körülmények között dolgoztatták: nem kaptak elég ivóvizet, megfelelő munkaruhát, és folyamatosan megalázták őket. A Hivatal most jelezte, hogy a párt kezdeményezése nyomán vizsgálatot indított. 

 

Várpalotán a közmunkások embertelen körülmények között dolgoztak. A nyári hőségriadóban nem kaptak, csak napi másfél liter meleg ivóvizet. Ezen kívül nem volt megfelelő tisztálkodási lehetőségük, miközben a napon nehéz fizikai munkát végeztek. Még a hőségriadót sem vette figyelembe a várpalotai önkormányzat, mert az ilyenkor törvény szerint járó kötelező szünetet sem kapták meg a munkások.

A közmunkások panasszal fordultak a település alpolgármesteréhez, aki nem tett semmit a körülmények javítása érdekében. A munkavezető válasza pedig a panaszokra fejenként egy fegyelmi volt. A megyei munkavédelmi felügyelőség lépett: a PM helyi elnökének jelzésére kiszállt a helyszínre és azonnal beszüntettette a munkát. 

A PM szerint elfogadhatatlan ilyen megalázó helyzetbe hozni a közmunkásokat. Már többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy a közmunka jelenlegi rendszere még kiszolgáltatottabbá teszi az amúgy is nehéz sorsú embereket, ezért fordultunk az Ombudsmanhoz. A várpalotai eset is mutatja, hogy a sokszor kiskirályként viselkedő politikusok úgy gondolják, bármit megtehetnek.

Bízunk benne, hogy a vizsgálat feltárja a törvénytelenségeket és lesz mód felelősségre vonni azokat, akik az elesett emberek kiszolgáltatottságán nyerészkednek és gúnyolódnak.

 

Budapest, 2015. november 15.

Szabó Tímea, PM társelnök, országgyűlési képviselő

Molnár Margit, a PM várpalotai elnöke