Megosztás
2021.4.20. |

 

A Párbeszéd a hazai tavak védelme érdekében egy civil szervezetek által megfogalmazott határozati javaslatot kíván benyújtani az Országgyűlésnek, amelyet minden ellenzéki frakció támogat, és várja a kormánypártiak csatlakozását is. A Párbeszéd nyílt levélben fordul Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) frakcióvezetőkhöz, hogy Magyarország alaptörvényét betartva vegye figyelembe az abban foglalt megfelelő környezet- és természetvédelmi garanciákat is a nagy tavak menti beruházások tervezésénél.

 

A Nagy Tavak Koalíció elnevezésű, több mint hetven civil szervezetet magában foglaló csoport kezdeményezéséből a Párbeszéd határozati javaslatot kíván az Országgyűlés elé vinni. Ezt a Fidesz és a KDNP felkért képviselőin kívül mindegyik parlamenti frakció támogatja, ám valódi garanciát a kormánypártok segítsége jelentene. Most végre kiderülhet, hogy a Fidesznek csak a tavak köré épített luxusingatlanok és az azokat felhúzó milliárdos vállalkozók vagy a tavak és környezetük is számítanak-e.

A hat pontból álló határozati javaslat felszólítja a kormányt, hogy biztosítsa a folyamatban lévő vagy tervezett beruházások átláthatóságát, illetve kísérletet tesz a komoly környezetkárosító tevékenységek megakadályozására. Emellett rögzíti, hogy a helyi lakosok az önkormányzaton keresztül kontrollt gyakorolhatnának az építkezések felett, és ezt a jogot a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén sem lehetne korlátozni.

Az európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretein belül több ezer milliárd forint érkezik Magyarországra, vagyis minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy – a 2020 előtti évek átlagához képest – legalább kétszer akkora forrás jusson klímavédelmi célokra és a vízi élőhelyek védelmére. A Párbeszéd ezért arra is felszólítja a kormányt, hogy az alaptörvény értelmében úgy biztosítsa a jelen nemzedékek területhasználati jogát, hogy eközben megóvja a jövő generációinak érdekeit.

„Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni” – ez az Áder Jánostól származó idézet pontosan leírja a civilek javaslatának lényegét és a Párbeszéd környezetvédelemmel kapcsolatos álláspontját. A természet megóvása olyan prioritás, amely nem lehet része ideológiai és pártpolitikai vitáknak, így a Párbeszéd a hivatalos felkérésen túl nyílt levélben fordul Kocsis Mátéhoz és Simicskó Istvánhoz, hogy nyilatkozzanak a frakciójuk nevében.

 

 

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: Wikipédia)