Párbeszéd, HírTV
Megosztás
2020.2.11.

A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul és vizsgálatot kezdeményez a Hír TV február 8-i, a kitörés napjáról készített adásának kiegyensúlyozottságáról. Továbbá azt kérjük Orbán Viktor miniszterelnöktől: foglaljon állást a történtekről. Amíg pedig a Hír TV nem kér bocsánatot az egyoldalú, a náci terror áldozatait sértő riportja miatt, a Párbeszéd politikusai – Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármesterrel egyetértésben – nem válaszolnak a tévétársaság megkereséseire.

Orbán Viktor miniszterelnöknek nyilatkoznia kell arról, hogy a február 8-i, a kitörés napjára szervezett neonáci megemlékezés kapcsán miként fordulhatott elő: az állami hirdetésekkel teletömött, nyílt kormánypropagandát sugárzó Hír TV végtelenül egyoldalúan, az uszító szólamokat felerősítve számolt be az eseményekről, s már-már negatív színben tüntette fel az antifasisztákat.
A Párbeszéd amondó: a Hír TV beszámolója sérti a náci terror áldozatainak emlékét, valamint sérti a médiatörvényt is. Az ugyanis egyértelműen kimondja: minden közérdeklődésre számot tartó eseményről az összes fél álláspontját semlegesen bemutatva kell tájékoztatni. A Hír TV tudósításában ez nem valósult meg, a végeredmény pedig szörnyű időket idézett fel mindannyiunkban.
A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul és vizsgálatot kezdeményez a Hír TV február 8-i adásának kiegyensúlyozottságáról. A mi véleményünk természetesen egyértelmű: a tudósítás a neonácik mellé állt, ami tűrhetetlen a Párbeszéd számára.
Emellett Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy foglaljon állást a történtekről. Azt gondoljuk ugyanis, hogy magyar miniszterelnökként kötelessége a szélsőséges eseményekre megnyugtató válaszokat adni.
Továbbá mindaddig, amíg a Hír TV nem kér bocsánatot a neonácikat támogató tudósításáért, sem a Párbeszéd politikusai – ahogy Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is jelezte posztjában –, sem a Városháza nem válaszol a Hír TV megkereséseire, kérdéseire.

Budapest, 2020. február 11.
Párbeszéd