Megosztás
2013.2.6.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nevéből fakadóan továbbra is nyitott a párbeszédre és az együttműködésre - reagált az LMP szóvivőjének szerdai sajtótájékoztatójára Szabó Tímea, megerősítve: mandátumukat nem adják vissza. A PM egyik LMP-ből kivált alapítója azt mondta, kompromisszumokat is hajlandóak lennének vállalni, de a másik oldaltól eddig csak "elvtelen és morálisan elfogadhatatlan" ajánlatokat kaptak.

Szabó Tímea az elhangzottakra reagálva kijelentette: eddig és ezután is készen álltak arra, hogy kompromisszumos megoldással közösen folytassák a munkát. Ez viszont nagyon nehéz, ha az LMP "minimálisan sem hajlandó elmozdulni a kezdeti álláspontjától". Az MTI kérdésére - a zajló tárgyalásokra hivatkozva - nem akarta ismertetni a két fél pontos elképzeléseit. Annyit mondott, hogy az LMP-től eddig csak "elvtelen és morálisan elfogadhatatlan" ajánlatokat kaptak.

Leszögezte, hogy a mandátumukat nem adják vissza, mert az a választóktól arra kaptak felhatalmazást, hogy az igazságosságot és a demokráciát képviseljék a parlamentben. Ezt pedig hitelesen csak akkor tehetik meg, ha a mandátumuk birtokában készek részt venni Orbán rendszerének leváltásában - mondta. Az LMP-ből kivált képviselők lelkiismereti meggyőződése a Lehet Más a Politika alapításakor lefektetett értékek képviselete, akár a párton kívül is - hangsúlyozta.

Véleménye szerint abban a választók is egyetértenek, hogy annak, az egyenlőtlenség felszámolását célul kitűző politikának, amelyért az LMP eredetileg létrejött, szükség van a parlamenti jelenlétére. A frakció megőrzésének érdekében a Párbeszéd Magyarországért rengeteg kompromisszumos megoldást lát, de a tárgyalásokat akkor van értelme folytatni, ha a másik oldal hajlandó engedni saját elképzeléseiből - jelentette ki.

A Párbeszéd Magyarországért kompromisszumképességét, illetve tárgyalóképességüket mutatja, hogy sem eddig nem éltek, sem a jövőben nem kívánnak élni a frakcióban meglévő többségükkel. Annak ellenére, hogy annak segítségével maguktól is megváltoztathatták volna a képviselőcsoport nevét vagy kieszközölhettek volna egy vezetőcserét - mondta. Hozzátette, egy ilyen lépés viszont aláásná az esetleges együttműködést. Szavai szerint nagyon sajnálnák, ha megszűnne a képviselőcsoport, de ha nem lesz lehetőségük együtt dolgozni a frakció másik felével, akkor készek függetlenként folytatni a munkájukat.