Megosztás
2020.3.17.

A Párbeszéd érthetetlennek tartja, hogy a kormány megtagadja a koronavírus-fertőzések regionális lebontású közlését, egyúttal felszólítjuk a kormányt: azonnal kezdje meg az adatok nyilvánossá tételét.

 

Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely nem közöl adatokat a koronavírus-megbetegedések területi megoszlásáról. Müller Cecília országos tisztifőorvos a minap azzal indokolta a döntést, hogy az ilyen típusú adatközlés sértené a betegek személyiségi jogait, miközben elismerte: jelen esetben már nem egyéni megbetegedésekről van szó, hanem átléptünk a csoportos megbetegedések időszakába. Ez különösen indokolttá tenné a településre – vagy legalább a megyékre – lebontott adatközlést, hiszen a magyar embereknek alapvető joguk tudni, környezetükben mekkora a fertőzés aránya, fontos mindenki számára megismerhetővé tenni, hogy a fertőzésnek hol találhatók a gócpontjai. Ez segíthet a hatékonyabb megelőzésben, a vírus lassításában és a pánik elkerülésében is. A kevés információ ugyanis könnyen eredményez rémhírterjesztést és pánikot, ami mindenkinek a dolgát megnehezíti.

 

A kormány lépten-nyomon hangsúlyozza az egyéni felelősségvállalás fontosságát, éppen ezért érthetetlen, miért nem segíti a tájékozódást és ezzel a hatékonyabb védekezést a területi adatok közlésével. A területi vagy legalább megyei adatok közlése semmiféle személyiségi jogot nem sért, a betegek kiléte nem válik megismerhetővé tőle.

 

A Párbeszéd azt javasolja: az egyéni felelősség sulykolása mellett a kormány is tanúsítson felelős magatartást azzal, hogy hatékony tájékoztatást nyújt a lakosságnak, és kezdje meg a területi adatok napi szintű közlését.

 

 

Budapest, 2020. március 17.

Párbeszéd