Tordai Bence, gazdaság, Párbeszéd, politika, Ózd
Megosztás
2020.2.14. |

A Párbeszéd azt szorgalmazza, hogy Magyarország térjen át a skandináv gazdasági modellre.

    Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az ózdi ABB-gyár bezárása kapcsán azt mondta, hogy a kormány és a helyi polgármester is tudta, hogy a működtető cég be akarja zárni a gyárat, mégsem született olyan terv, ami megoldaná a problémát.
    Azt is pontosan tudni lehetett, hogy ide fog vezetni az a zsákutcás gazdaságpolitikai modell, amelynek alapján a kormány az elmúlt tíz évben irányította az országot: az "orbáni" gazdaságpolitikai modell ugyanis kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, alacsonyan tartja a béreket, csökkenti a szakszervezetek jelentőségét, miközben a nagyvállalatokat "agyonkényezteti" - értékelt Tordai Bence.
    A képviselő hozzátette: a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére nincsen politikai akarat, tudás és pénz, amiből az következik, hogy Magyarország az összeszerelőüzemek országává vált.
    Magyarországon jól képzett, magas hozzáadott értéket termelő munkaerőre lenne szükség, garantálni kell a jövedelembiztonságot, az álláskeresési járadékot legalább kilenc hónapra kell emelni és be kell vezetni az alapjövedelmet, valamint az alapnyugdíjat - javasolta.
    A képviselő szerint emellett az államnak fokozottabb szerepet kell vállalnia a bedőlő cégek dolgozóinak megmentésében.
    Tordai Bence a Hír TV nemzeti konzultációról szóló kérdésére nem válaszolt, mondván, pártja bojkottot hirdetett a csatorna ellen, mert kifogásolják, ahogy a televízió beszámolt a Becsület napja elnevezésű rendezvényéről. Úgy fogalmazott: addig nem válaszolnak a televízió kérdéseire, amíg az nem kér bocsánatot a "neonácik mosdatásáért".