parbeszed_kozlemeny
Megosztás
2020.3.31. |

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be, hogy a járványügyi intézkedésekre tekintettel az éttermek ne csak a helyben elfogyasztott, hanem az elvitelre csomagolt és a kiszállított életekre is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot alkalmazhassanak.

A kormány napokban hozott rendelete megtiltotta mindenki számára, hogy beülhessen étkezni, inni, bármit is fogyasztani egy étterembe. A csőd elkerülésére és az állások megőrzéséhez az éttermek számára a házhoz szállítás bevezetése, illetve az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítése kínálkozik csak esélyként. A vállalkozásoknak azonban sok egyéb nehézségük közepette még azzal is szembesülniük kell, hogy a helyben elfogyasztott ételeknél alkalmazott kedvezményes, 5 százalékos áfa helyett házhoz szállításkor vagy az elvitelre csomagolt étel értékesítésekor 27 százalékos áfát kell alkalmazniuk.

A Párbeszéd törvényjavaslata ezen az áldatlan állapoton segítene azzal, hogy a járványügyi intézkedések miatt nehéz anyagi helyzetbe került éttermek jogosulttá válnának az 5 százalékos, kedvezményes áfa felszámítására az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítésekor és házhoz szállítás esetén is.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell: ez még csak az egyik szükséges lépése az ágazat megsegítésének, hiszen ezzel még csak annyit érnénk el, hogy nem kerülnek az éttermek rosszabb adóztatási feltételek közé, mint korábban voltak.

(MTI)