Megosztás
2019.11.28.

Civilizációs visszalépést jelent a társadalombiztosítási rendszer tervezett szigorítása, amely nagyon sok magyar embert szorítana ki az egészségügyi ellátásból. Annak a magyarnak, aki három hónapot meghaladóan biztosítatlan, ki kell fizetnie a jövőben az egészségügyi ellátását. A Párbeszéd követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt az újabb szegényellenes törvénymódosítást.

Friss adatok szerint a nyilvántartott közel 240 ezer álláskeresőből csaknem 110 ezer semmilyen pénzellátásban nem részesül. Ami azt jelenti, hogy még az elkeserítően alacsony, havi 22800 forintos aktív korúak ellátását sem kapják, s így meg vannak fosztva attól a támogatáshoz kapcsolódó lehetőségtől is, hogy a törvény biztosítottként ismeri el őket. Ők vagy fizetnek szolgáltatási járulékot, vagy a szociális rászorultság alapján kérvényezik a biztosításukat.

A rendszer eddig a biztosítatlanokat (akik TAJ számmal rendelkeztek) figyelmeztette, hogy rendezzék a jogviszonyukat, fizessék be az elmaradt szociális járulékot, de az ellátást nem tagadták meg – az új rendszerben adott esetben a betegnek százezreket, milliókat kellene az ellátásért fizetnie. A kormány ezzel egyetemes erkölcsi elveken lépett túl, felmondta az alapvető, társadalmon belüli szolidaritást, szembeköpve az általa fennen, képmutatóan hangoztatott keresztényi elveket is. A Párbeszéd a javaslat visszavonását követeli.

Budapest, 2019. november 28.
Szabó Tímea
a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke