Szabó Tímea
Megosztás
2017.4.3. |

A Párbeszéd Magyarországért alkotmányjogi panasszal él, ha az Országgyűlés elfogadja a Közép-európai Egyetemmel(CEU) kapcsolatos kormány előterjesztést - mondta Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

    A Párbeszédben politizáló független országgyűlési képviselő közölte: módosítót nyújt be, amelyben a kormány javaslatainak törlését kezdeményezi, de amennyiben az Országgyűlés változatlan formában elfogadja a lex CEU-t, akkor alkotmányjogi panasszal él, mert véleménye szerint a javaslat hátrányos megkülönböztetést alkalmaz. 

    Hozzátette: ha az Alkotmánybíróság nem ad helyt a beadványnak, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.
    Szabó Tímea a Párbeszéd nevében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy fejezze be a felsőoktatási intézmények "vegzálását", az oktatás szabadságának ellehetetlenítését és tegyen meg mindent a határon túli egyetemek védelme érdekében.  

    A Párbeszéd szerint ugyanis a lex CEU és civil törvény kormány által tervezett módosítása veszélyezteti a külföldön működő magyar egyetemeket és civil szervezeteket, így érintheti a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet is, hiszen itt sincs kormányközi megállapodás az intézmények finanszírozásáról - folytatta.

    Úgy vélte: a lex CEU és a civil törvény módosításának is a hisztériakeltés a célja, hogy elterelje a figyelmet Magyarország valós problémáiról, az összeomló egészségügyről, az egyre növekvő vagyoni különbségekről és az oktatás katasztrofális helyzetéről.

    Megjegyezte: a civil törvény módosításának legaggályosabb része, hogy védheti az iszlám fundamentalista terrorszervezeteket, hiszen a javaslat nem vonatkozik az egyházi szervezetekre, így ezeknek nem kell beszámolniuk, ha külföldről kapnak támogatást. A kormány a terrorszervezetektől védje Magyarországot, ne azokat a civileket vegzálja, amelyek gyakran a magyar állam feladatait végzik el - szólított fel Szabó Tímea.

 

Budapest, 2017. április 3., hétfő (MTI)

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!