Megosztás
2016.7.26. |

Az olcsó áram ígérete végleg a múlté, az Orbán-kormány immár arról alkudozik Brüsszellel, hogyan lehetne magyar állami támogatással orosz atomerőművet építeni Pakson. A Párbeszéd Magyarországért szerint bebizonyosodott, hogy a beruházás nem az energiabiztonságot, hanem a közpénzekre ácsingózó Fidesz-holdudvar feltőkésítését szolgálja: Magyarország érdeke, hogy minél előbb szálljunk ki a biztos bukásra ítélt projektből.

 

 Sajtóinformációk szerint az Orbán-kormány arról győzködi az Európai Bizottságot, hogy a beruházás nyilvánvaló állami támogatása ellenére hagyja jóvá a bővítést. Ehhez az uniós testület állítólag két kemény feltételt támaszt: Paks I-et az irányítást tekintve is le kell választani Paks II-ről, az áramot pedig nyílt piaci aukción kell értékesíteni.
 
Ha a hír igaz, akkor kétszeresen is alátámasztja, hogy a paksi bővítés sosem fog megtérülni: ha megtérülő beruházás lenne, nem szorulna állami támogatásra, a piacon pedig lehetetlen lesz eladni az eleve a jelenlegi árak két-háromszorosáért termelt áramot, hiszen az európai áram-aukciókon a nap- és szélerőművek kínálatából szinte mindig érkezik a fix áras atomáramnál olcsóbb ajánlat. 

 A Párbeszéd Magyarországért szerint ez az elvtelen alkudozás arról szól, hogy a paksi bővítés valódi célja nem az olcsó áram – amiről már senki nem beszél –, hanem a Fidesz gazdasági holdudvarának táplálása, a 4 ezer milliárd forintnyi közpénz elköltésének lehetősége. És miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy az orosz Vnyesekonombank nem képes a megígért hitelnyújtásra, itthon a kormány már el is kezdte szórni a bővítési pénzt, évi 100 milliárd forintos nagyságrendben, világossá téve, amit a Párbeszéd Magyarországért régóta állít: minél előbb száll ki az ország az értelmetlen beruházásból, annál kevesebbet fog veszíteni rajta.

 

Budapest, 2016. július 26.

Jávor Benedek

a  Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!