Jávor Benedek
Megosztás
2016.7.14. |

Két hete generátorhiba, ezen a héten az irányítástechnika meghibásodása miatt kellett leállítani a Paksi Atomerőmű egyik reaktorát. Egyre több eset bizonyítja: az elavult orosz technológia nem működik biztonságosan és megbízhatóan. A Párbeszéd Magyarországért szerint le kell állítani a paksi bővítést, különösen azután, hogy a kivitelező Roszatomot is tiltólistára fogja venni az EU.

 

Pakson két héten belül immár a második váratlan meghibásodás okozott reaktorleállást, látványosan demonstrálva, mennyire kiszolgáltatottá teszi az országot, ha az áramellátás döntő hányada egyetlen létesítményből érkezik. A most leállt 1-es blokk ráadásul a közelmúltban esett át az üzemidőhosszabbítást megelőző felülvizsgálaton és modernizáción, ami komoly kételyeket vet föl az immár 30-40 éves orosz technológia megbízhatóságát illetően. 

A paksi atomerőművel és a tervezett bővítéssel kapcsolatos aggályokat erősíti az is, hogy a Roszatom, a bővítés orosz kivitelezője uniós tiltólistára kerülhet, mivel az orosz agresszió áldozatául esett Krím-félszigeten nyert el megbízásokat. Az EU szankciós előírásai szerint emiatt Európában nem juthat legálisan megrendelésekhez.

 

A Párbeszéd Magyarországért szerint a közelmúlt történései azt bizonyítják, hogy az atomenergia megbízhatóságának mítoszával le kell számolni, a paksi bővítési terveket el kell vetni. Magyarország jövőjét egy decentralizált, a megújuló energiaforrások előnyeire alapozó energiarendszerre és az energiahatékonyság növelésére kell építeni, ahogy azt Jávor BenedekZöld Magyarország Energia Útitervben bemutatta.

 

Budapest, 2016. július 14.

Párbeszéd Magyarországért

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!