Megosztás
2015.1.21. |

A gyermekek védelmében nyújt be több törvényt is érintő módosító javaslatot a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Egyebek mellett kettőről öt évre emelné a kapcsolati erőszak büntetési tételét - mondta a PM képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Szabó Tímea arra hivatkozott, hogy a közelmúltban egy szigetszentmiklósi férfi kidobta az erkélyről hathónapos csecsemőjét, majd utána ugrott. Hangsúlyozta, hogy az apa már korábban is fenyegetőzött, de a hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem ön- vagy közveszélyes.
    A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány úgy gondolja, miután a Btk.-ban önálló törvényi tényállássá tették a kapcsolati erőszakot, azzal letudták a kérdést.
    Elmondta, hogy javaslatában a "családon belüli erőszak" büntetési tételét kettőről öt évre szeretné felemelni. Hozzátette, módosítani akarja a kapcsolati erőszakról szóló törvény azon passzusát is, amelyik magánvádassá teszi a bűncselekményt. Magyarázatként hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek proaktívan kell eljárnia akkor, ha azt látják, hogy egy nő, egy gyermek vagy egy idős ember veszélyben van.
    A PM képviselője a családvédelmi törvényen is változtatni szeretne. Úgy fogalmazott, hogy a jogszabályba a gyermekek kötelességei mellé az érvényesíthető jogaikat is beemelné.
    A közvetlen hatóságok felelősségéről is beszélő politikus azt mondta, kétszázezerről egymillió forintra emeltetné fel az azon gyermekvédelemmel foglalkozó dolgozókra kiszabható büntetést, akik nem cselekednek időben, amikor azt tapasztalják, hogy gyerekek kerültek veszélybe.
    Egy Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatására vonatkozó kérdésre azt felelte, a közös fellépés érdekében pártjuk egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal és a civil szervezetekkel, ugyanis "itt most nem babra megy a játék, itt most (...) a hazánk tét". Az a tét, hogy a magyar kormánynak és Orbán Viktornak megengedik-e, hogy "a putyini útra terelje hazánkat"  vagy pedig harcolnak a demokráciáért és a paksi bővítés ellen - közölte Szabó Tímea.

 

Forrás: MTI alapján