Megosztás
2013.2.7.

A kormány felsőoktatás politikája egy eredményt már mindenképpen elért: a főiskolai, egyetemi ifjúság megszerveződött – társadalmi mozgalom született. De a harc csak most kezdődik igazán: néhány látszat engedményen kívül nem kaptak a fiatalok semmit: se az elvonások, se az egyetemi autonómiát csorbító kancellári rendszer, se az új hűbériséget intézményesítő röghöz kötés ügyében nincs érdemi elmozdulás. A megszorítások politikáját folytatja a kormány, s valódi párbeszédhelyett a rektoroknak ajánlott különalkuk révén igyekszik megbontani a tiltakozók egységfrontját. Követeljük a tárgyalások nyilvánosságát!

2010-hez képest 70 milliárd mínuszban van a felsőoktatás büdzséje. Bár az elemi tiltakozást látva, látszólag meghátrált az Orbán-rezsim, az ország összes egyetemét és főiskoláját érinti a megszorítás. Elbocsátott oktatók, ki nem fizetett óraadók, szénszünet –így építi a Fidesz a jövőt. De ez több mint megszorítás: a Fidesz társadalomképének hű tükre, a Széll Kálmán tervben, és a kormány szakképzési koncepciójában meghirdetett program végrehajtása. Ott nem csak a felsőoktatáshoz, de még a középiskolához való hozzáférés szűkítésének szándékát is világossá tették. A kormány azóta is szívesebben egyeztet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, mint a Hallgatói Hálózattal.

Az Orbán-rezsim új hűbériséget hoz létre. A jogfosztás és kisemmizés együtt jár a jogfosztottaknak és kisemmizetteknek felajánlott együttműködési ajánlattal: oszd meg és uralkodj!Azok a rektorok, akik kellő lojalitással viseltetnek a Fidesz iránt, és intézményük megmentése érdekében beállnak a sorba, azoknak különalkut kínál a kormány: így mérsékelhetőek az elvonások, és az ezekkel járó elbocsátások. A Párbeszéd Magyarországért ezért követeli a tárgyalások nyilvánosságát, a hallgatói, oktatói érdekképviseletek és mozgalmak bevonását, az államilagfinanszírozott felsőoktatási férőhelyek növelését.

Karácsony Gergely
Dr. Erőss Gábor