Megosztás
2021.4.1. |

 

Molinós akcióval tiltakozott a Párbeszéd ma reggel a Szabolcs utcai kórház bezárása ellen, korábban pedig petíciót is indított annak megmentéséért. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a járvány csúcsán a kormány gazdasági szempontokat hazudva kórházat számoljon fel, miközben saját oligarchái érdekeit szolgálva az ingatlant átjátssza a NER számára. Nem engedjük, hogy Orbán és Habony elvegye a betegektől ezt az egészségügyi intézményt!

 

A kormány a Szabolcs utcai kórház bezárásával olyan intézményt akar megszüntetni, amelyet 132 évvel ezelőtt a szegények kórházának építettek, nyolc évvel ezelőtt pedig több száz millió forintból újítottak fel. A csaknem 100 ágyas kórház teljesen akadálymentes, hospice-osztályokkal is rendelkezik, és itt gondozzák hajléktalan embertársainkat. Kivételes intézményről van tehát szó, amelyet sehogyan sem lehetne pótolni. Továbbá azzal, hogy bezárná a Szabolcs utcai hajléktalankórházat, a kormány rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe, és újabb terheket róna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre.

 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke a Mager Andreának, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek írt levelében leszögezte: „a fővárosi hajléktalankórház a helyén marad, onnan a járványhelyzet lecsengéséig, illetve addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant, az ellátottaknak méltó elhelyezést a XIII. kerületi Szabolcs utcai épület helyett, el nem költözik”.

 

A Párbeszéd is az ügy mellé állt: korábban petíciót indított a kórház megmentéséért, ma pedig tiltakozásul óriásmolinót feszítettek ki Párbeszéd-aktivisták a Szabolcs utcai kórházra néző vasúti felüljáróra, felhívva a figyelmet arra: nem engedjük, hogy Orbán és Habony elvegye a betegektől a Szabolcs utcai kórházat!

 

„Orbán Viktor csak azért záratná be a kórházat – ahol évente mintegy ezer ember gyógyul –, hogy Habony Árpád üzleti körét kiszolgálja. Azonban Karácsony Gergely és a Párbeszéd nem engedi, hogy a tomboló járvány idején kórház szűnjön meg pusztán magánérdekek miatt” – fogalmazott Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a mai akció után.

 

„Nemcsak politikai skandalum, de történelmi bűn is ez a lépés, mert számtalan embertársunk életét fogja veszélyeztetni, főként most, a koronavírus-járvány idején” – tette hozzá Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

 

A kórházért indított petíció itt írható alá: https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/urlap/melyik-embertelen-kormany-az-amelyik-egy-vilagjarvany-csucsan-korhazat-akar-felszamolni.

 

 

(Fotó: Gallov Adrienne)