Megosztás
2015.8.27. |

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár lemondása bizonyítja, hogy a Fidesz megszorításai következtében az egész magyar egészségügy haldoklik. Sok beteg pedig sajnos a szó szoros értelmében belerokkan vagy belehal abba, hogy – orvos, ápoló, műszer, műtét híján – nem kapja meg a megfelelő ellátást. A narancselit a magánegészségügybe menekül, magára hagyva az embereket.

 

A Fidesz-kormány az elmúlt években szörnyű pusztítást végzett az egészségügyben. Ezrek halnak meg az elhalasztott műtétek, az elavult és szűkös diagnosztikai eszközpark, valamint a rossz higiénés viszonyok miatti kórházi fertőzések következtében. Számos háziorvosi és védőnői praxis betöltetlen, a mentális egészségügy romokban, az idősek ápolása megoldatlan.

 

Az Orbán-rezsim végez a gyengékkel és az elesettekkel: az orvos- és nővérhiány, a várólisták hossza, a betegutak tisztázatlansága, a megelőzés elhanyagolása, az ellátáshoz való hozzáférés társadalmi és területi egyenlőtlenségei, az egészséges környezet hiánya, valamint a borzalmas egészségügyi infrastruktúra naponta tucatszám szedi áldozatait.

A PM álláspontja szerint a fizetések azonnali, drasztikus emelésére, a diagnosztikai eszközpark fejlesztésére, az ellátást fékező volumenkorlát feloldására, valamint a megelőzésre, alap- és járóbeteg-ellátásra, betegút-szabályozásra alapozott egészségügyi reformra van szükség.

 

Budapest, 2015. augusztus 27.

 

Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja