Megosztás
2013.2.5.

Jávor Benedek azt kezdeményezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés fenntartható fejlődés és nemzetbiztonsági bizottságai előtt számoljon be múlt heti moszkvai útjáról.

Eddig lényegében semmit nem tudtunk meg arról, hogy a magyar kormányfő miről is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - annak ellenére, hogy a tárgyalásoknak a magyar nemzetbiztonság és energiapolitika szempontjából alapvető kérdéseket kellett érinteniük. A tájékoztatás elmaradásának egyetlen oka lehet: a miniszterelnök nem kívánja elárulni, hogy miről állapodtak meg az orosz elnökkel.
A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormányfő háttérmutyik keretében boltolja le a Magyarország energiaellátását, energiabiztonságát évtizedekre eldöntő tárgyalásait.
Ezért az indítványoztuk, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődés és nemzetbiztonsági bizottsága közös ülésen hallgassák meg Orbán Viktort arról, hogy pontosan miről tárgyalt és miről egyezett meg Vlagyimir Putyinnal. Ha a két bizottság közös ülésén nemzetbiztonsági érdekét érintő témák kerülnének napirendre, akkor zárt ülést rendelnének el.

Orbán Viktort múlt csütörtökön fogadta a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar kormányfő Moszkvában Magyarország elementáris érdekének nevezte, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal. Azt is mondta, hogy Magyarország számít Oroszországra energiarendszere bővítésében, Vlagyimir Putyin pedig jelezte, hogy orosz cégek készek részt venni magyar energiaipari beruházásokban.

Forrás: MTI/PM sajtó