Megosztás
2013.2.5.

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli, hogy szombaton Kajászón megalakult a Gazdatanácsok Szövetsége. A mintegy harminc gazdatanács negyvennyolc alapítója úgy döntött, hogy szeretnének beleszólni a településük határán belüli földek ügyeibe. A kajászói gazdák önszerveződését és szimbolikus földfoglaló akcióját követően más település gazdálkodói is követték a példájukat: eddig mintegy harminc faluban alakítottak helyi gazdatanácsokat. Tették ezt azért, mert azt látják, hogy a közelmúlt állami földbotrányai után nekik maguknak kell a saját kezükbe venni az ügyeiket és ellenőrzést gyakorolni az állami földügyletek és a földbirtok-politikával kapcsolatos szándékok fölött.

A Gazdatanácsok szombaton egyhangúlag állást foglaltak amellett, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) állítsa le és vonja vissza a helyi gazdák érdekeivel ellentétes földpályázati rendszerét. Tiltakoztak továbbá a folyamatban lévő agrárkamarai választás diszkriminatív volta miatt, és ennek felfüggesztését, valamint új, demokratikus választási szabályzat elkészítését követelik.

A PM fontosnak tartja és támogatja a gazdálkodók önszerveződését, és szükségesnek tartja egy új, alulról szerveződő gazdálkodói érdekvédő mozgalom kialakulását. Üdvözli, hogy a gazdálkodók belátják: csak az együttműködés és a független érdekképviselet biztosíthatja számukra, hogy valódi beleszólásuk legyen a termőföld és a vidék sorsába. Azt javasoljuk ezért a a gazdáknak, hogy alakítsanak települési gazdatanácsokat.

Budapest, 2013. február 4.

Szabó Rebeka

Párbeszéd Magyarországért